Debian Potato, nie w

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Alladimus

Debian Potato, nie włącza się interfejs graficzny

Post autor: Alladimus »

Witam Szanownych Forumowiczów
Opiekuje się maszyną, którą steruje program pracujący na Debianie Potato 2.05a. Mam dodatkowy - awaryjny dysk, gdy go podłączyłem ukazał mi się komunikat, który załączam jako obrazek (inaczej nie potrafię).
Moja wiedza na temat Debiana to Wiki i debian.org - początkujący.
Problem jest taki, że powinno się na ekranie pojawić środowisko graficzne i poprzez "autostart" uruchomić właściwy program.

Proszę o wskazówki jak uruchomić interfejs graficzny - konsola działa - jak widać.
Załączniki
IMAG0171.jpg
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Debian Potato to tak potwornie stare wydanie Debiana. Nikt tutaj nie udzieli Ci do niego wsparcia. Zainstaluj aktualną wersję.

Co do materiałów na temat podstaw Debiana - znajdziesz je (lub odnośniki do nich) na naszym forum, w dziale "Dla początkujących".
Awatar użytkownika
jasiekmarc

Post autor: jasiekmarc »

Jak widać, żaden DM (display manager) nie chce się uruchomić, bo wszystkie zainstalowane twierdzą, że nie są domyślnym. W takim razie trzeba ustawić jakiś domyślny, co się pewnie robi na przykład jakoś tak:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure gdm
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Czy środowisko X zainstalowane?
Czy jakiś manager logowania zainstalowany?

man man update alternatives
Alladimus

Dziękuję Panowie za głos w sprawie (już prawie straciłem nadzieję), tak to prawda, system jest może i stary ale działa bez zarzutów - ma być niewidzialny, bezawaryjny i pracowity (przygotować środowisko pracy dla programu, który steruje maszyną do cięcia wiązką laserową i tyle) - taki też jest.

Van, czy jeżeli zrobię aktualizację do wersji aktualnej, programy zostaną na dysku i będą się uruchamiały (rozumuje po "okienkowemu") - mam tylko USB do wymiany danych a dysk twardy został zrobione przez wgranie obrazu z identycznej maszyny.

jasiekmarc, jutro przećwiczę dpkg.

Yampress, po wpisaniu polecenia uruchomienia środowiska graficznego, efekt jak na załączonym zdjęciu. Menadżer logowania? Jest Lilo, udało mi się zmienić hasło roota z pomocą edytora vi. Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, przepraszam. Nie mam połączenia z internetem, nie mam CD-romu, mam tylko USB.

Docelowo, chcę zainstalować na tej maszynie kartę sieciową WIFI pod USB (podczas burzy spalił się układ scalony od połączenia sieciowego po kablu, na płycie głównej).
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Nie aktualizuj może lepiej.

A środowisko graficzne masz skonfigurowane? Spróbuj wykonać:

XF86Config
lub:

XF86Setup
Alladimus

Niestety mimo wyboru menadżera w dpkg nic się nie dzieje - załączam zrzut ekranu
skonfigurowałem XFree86 - żadnego efektu.

Zrzut ekranu usunąłem, całkowicie nieczytelny.

fnmirk
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zamiast obrazków zacznij dostarczać tekst z konsoli. Obrazki są nieczytelne. Poszukaj starszych poradników w języku polskim, w większości są oparte o starsze wersje Debiana.

Dodane:
http://www.debian.org/releases/potato/installguide/
http://www.debian.org/releases/potato/a ... ng.pl.html
http://www.linuxjournal.com/article/5656
http://www.linuxjournal.com/article/5656?page=0,1
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Alladimus pisze:Van, czy jeżeli zrobię aktualizację do wersji aktualnej, programy zostaną na dysku i będą się uruchamiały (rozumuje po "okienkowemu") - mam tylko USB do wymiany danych a dysk twardy został zrobione przez wgranie obrazu z identycznej maszyny.
Teoretycznie mógłbyś spróbować aktualizacji krokowej - jeden krok to jedna nowsza wersja w górę. Ale najprawdopodobniej i tak wszystko by się posypało. Za duża różnica w wersjach.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Debian 2.2 Potato, rok wydania 2000/08/15. Van, może tak powiesz na co ma aktualizować? Na wersję 3 Woody, rok wydania 2002/07/19, który dawno już nie jest wspierany?

Alladimus, aktualizacja z Potato do Squeeze nigdy ale to nigdy się nie powiedzie! Będzie to równoważne popsuciu systemu i koniecznością instalacji wszystkiego od nowa. Jest 2011 rok (po Potato były jeszcze wydania Sarge, Etch, Lenny i aktualnie jest Squeeze). Jedynym rozwiązaniem dla Ciebie jest próba uruchomienia tego na Debianie Potato.

Ps. Poza tym program sterujący, może nigdy się nie uruchomić na Debianie Squeeze. Gdyż niekompatybilność wymaganych bibliotek wystąpi. Nie daj się namówić na aktualizację bo będziesz szukał zależności (a tam sobie już nie poradzisz bo nie masz wiedzy takiej). Musiałbyś sprawdzić, czy ten program się da uruchomić na nowej wersji Debiana i dopiero zacząć myśleć o jakiejkolwiek migracji. Wszyscy tylko skrzeczą na nowszą wersję, ale czy ich wołanie jest właściwe?

Wiem czemu się nie uruchamia. Na tych dwóch komputerach są dwie różne karty graficzne. Skoro przeniosłeś system z jednego komputera na drugi to zapewne w tym problem. Wklej plik konfiguracyjny z /etc/X11 nazywa się chyba xf86config.conf czy coę w tym rodzaju (stary jestem i nie pamiętam już co było w Debianie sprzed 11 lat). Podaj dodatkowo jakie karty graficzne masz na tych komputerach.
ODPOWIEDZ