Nie wiem czym spowodowany jest brak X-ów po poprawnej instalacji Debiana (pobrałem najnowszego ze strony producenta). W pliku Xorg.0.log podejrzany jest ten komunikat:
aptitude search fbdev
p libggi-target-fbdev - General Graphics Interface direct access f
p xserver-xfbdev - Linux framebuffer device tiny X server
i A xserver-xorg-video-fbdev - Serwer X-ów X.Org -- sterownik fbdev
I zdefiniuj co znaczy Gnome nie startuje - czarny ekran.
Powraca z powrotem do powłoki, czy nie widzisz menedżera logowania i problem leży po stronie podświetlania?
Czarny ekran mam namyśli moment zaraz przed logowaniem. Nie pojawia się manager logowania. Ostatni widniejący napis to start apache.
Podczas startu Grub'a wybieram Debian (recowery mode) to tylko wtedy jestem w stanie dostać się do konsoli i cokolwiek sprawdzać.
Wieczorem podam Wam więcej szczegółów z terminala, także proszę jeszcze o chwile cierpliwości zanim temat wyląduje w koszu
Yampress pisze:Debian w trybie ratunkowym (ang. recovery) nie uruchamia trybu X.
Manager logowania masz zainstalowany?
Mam zainstalowany, ponieważ tak jak napisałem wcześniej na 20 restartów ekran logowania pojawia się na ekranie. W trybie ratunkowym uruchomiałem go poleceniem:
P.s. Odnośnie logu z Xorg.0.log to nie jestem w stanie wszystkiego przepisać, sami rozumiecie - nie wiem jeszcze jak zamontować pendrive, aby przerzucić plik.