Zegar systemowy spóźnia si
Zegar systemowy spóźnia się w stosunku do zegara sprzętowego
Witam.
Nie wiem co się dzieje z zegarem systemowym? Po pobraniu godziny z zegara sprzętowego, dzień później zegar systemowy późni się około 10 minut. Po paru dniach jest to godzina. Czas w biosie (sprzętowy) jest w porządku, chodzi dobrze. Strefa czasowa jest ustawiona na UTC. W czym jest problem?
System to Debian 6.0 64bit
Pozdrawiam.
Nie wiem co się dzieje z zegarem systemowym? Po pobraniu godziny z zegara sprzętowego, dzień później zegar systemowy późni się około 10 minut. Po paru dniach jest to godzina. Czas w biosie (sprzętowy) jest w porządku, chodzi dobrze. Strefa czasowa jest ustawiona na UTC. W czym jest problem?
System to Debian 6.0 64bit
Pozdrawiam.
Spróbuj zsynchronizować z serwerem NTP (jako root/sudo) np.
Kod: Zaznacz cały
ntpdate ntp.blueyonder.co.uk
Wiem że mogę zsynchronizować, ale nie o to chodzi. Dlaczego się spóźnia i w czym jest problem? Gdzie szukać przyczyny.
Dodane:
Znalazłem ale brak rozwiązania. Wykluczam problem z baterią ponieważ czas w biosie jest poprawny. I jak ustawię przez polecenie:
to i tak się spóźnia po paru minutach. Może jakieś inne propozycje, pomysły?
Dodane:
Znalazłem ale brak rozwiązania. Wykluczam problem z baterią ponieważ czas w biosie jest poprawny. I jak ustawię przez polecenie:
date
ntpdate -u ntp.task.gda.pl
hwclock --systohc
To nie jest system wirtualny. Ale na tym systemie jest uruchomiony system wirtualny FreeBSD.
Dodane:
11:52:00 - czas zaraz po zsynchronizowaniu z internetem.
A to wynik (już 7 sec spóźnienia):
Dodane:
11:52:00 - czas zaraz po zsynchronizowaniu z internetem.
A to wynik (już 7 sec spóźnienia):
# hwclock; date
śro, 7 wrz 2011, 12:38:37 -0.281504 sekund
śro, 7 wrz 2011, 12:38:30 UTC