Zgin
Zginął plik /dev/hdc
Witam .
Chciałem podłaczyć Drugi naped . Dokładnie CD-rom Obok DVD.
Zabiłem sie prawdopodobnie przez to że podłączyłem zasilanie i taśmę przed wyłączeniem kompa . Ale zaraz po podłączeniu zrestartowalem go.
Teraz system nie widzi /dev/hdc . Nie widzi bo go tam nie ma ( /dev jest brak pliku hdc ) ;/. Użyłem MAKEDEV jednak ten tworzy mi kupe plików blokowych w /dev/.static/dev/
Jest tam od groma hda** , hdc** .
No więc jak je teraz wykorzystać . Zmienialem już fstaba żeby montował nie z /dev/hdc tylko z /dev/.static/dev/hdc
nic nie dało.
W akcie desperacji przekopiowałem z /dev/.static.... urzadzenie blokowe do /dev ale wiadomo , wyskoczył błąd że hdc jest niewłaściwe . Do tego po ustawieniu w BIOSie bootowania z napędu CD/DVD nie startuje ( szukałem sensu w windowsowskiej metodzie "format" - niech mi to niebiosa wybaczą ) . Mozliwe że spaliłem coś fizycznie ?
Brdzo prosze o pomoc.
Chciałem podłaczyć Drugi naped . Dokładnie CD-rom Obok DVD.
Zabiłem sie prawdopodobnie przez to że podłączyłem zasilanie i taśmę przed wyłączeniem kompa . Ale zaraz po podłączeniu zrestartowalem go.
Teraz system nie widzi /dev/hdc . Nie widzi bo go tam nie ma ( /dev jest brak pliku hdc ) ;/. Użyłem MAKEDEV jednak ten tworzy mi kupe plików blokowych w /dev/.static/dev/
Jest tam od groma hda** , hdc** .
No więc jak je teraz wykorzystać . Zmienialem już fstaba żeby montował nie z /dev/hdc tylko z /dev/.static/dev/hdc
nic nie dało.
W akcie desperacji przekopiowałem z /dev/.static.... urzadzenie blokowe do /dev ale wiadomo , wyskoczył błąd że hdc jest niewłaściwe . Do tego po ustawieniu w BIOSie bootowania z napędu CD/DVD nie startuje ( szukałem sensu w windowsowskiej metodzie "format" - niech mi to niebiosa wybaczą ) . Mozliwe że spaliłem coś fizycznie ?
Brdzo prosze o pomoc.
spróbuj zobaczyć czy ten napęd działa na innym PC (drugi PC/kumple/whatever).
co do tego czy napęd mógł się spalić, to nie wiem, chociaż kiedyś odłączałem HDD podczas pracy systemu (i to windowsa, więc o odmontowaniu nie ma mowy), a mimo to dysk działa.
więc najlepiej będzie jak sprawdzisz ten napęd na innym PC, a potem grzeb w systemie.
co do tego czy napęd mógł się spalić, to nie wiem, chociaż kiedyś odłączałem HDD podczas pracy systemu (i to windowsa, więc o odmontowaniu nie ma mowy), a mimo to dysk działa.
więc najlepiej będzie jak sprawdzisz ten napęd na innym PC, a potem grzeb w systemie.
Zrobiłem jak radziliscie - napęd działa ( ten DVD ) . Sprawdzałem pod windą XP SP2 . podłaczyłem go do swojej rakiety i to samo . Chodzi o to ze jak ptóbuję go odpalic wyskakuje mi błąd
Co dziwne po ustawieniu w biosie startu z płty nie startuje z napedu ale z twardziela .
Przy użyciu MAKEDEV hdc i próbie zamontowania dostaje
Macie pomysł co z tym teraz robić ? Bo mi nie za wiele przyszło do głowy tym bardziej że jak załatwie sie całkiem to nawet nie mam jak postawić systemu na nowo :/
Kod: Zaznacz cały
mount: special device /dev/hdc does not exist.
Przy użyciu MAKEDEV hdc i próbie zamontowania dostaje
Kod: Zaznacz cały
mount -t iso9660 /dev/hdc /media/cdrom0
mount: /dev/hdc is not a valid block device
Sprzęt mam taki
ASRock P4i48
256 ddr
intel celeron 2.53
GF 4 440
DVD RW SOHW 1693S zworka na master
Bios ustawiny na start z DVD/CD potem dyskietka na końcy twardziel.
Co do BIOSa . Hmm ... Nie widzi w zakładce nosników wymiennych żadnego DVD/CD .
Bydle nie chce startować nawt z płyty instalacyjnej czy Live ( knopix , ubuntu )
Nie wiem czy sie dobrze wyraziłem - kłopot nie polega na tym że nie moge podłączyć drugiego napedu - nie mogę podłączyć żadnego :-/
ASRock P4i48
256 ddr
intel celeron 2.53
GF 4 440
DVD RW SOHW 1693S zworka na master
Bios ustawiny na start z DVD/CD potem dyskietka na końcy twardziel.
Co do BIOSa . Hmm ... Nie widzi w zakładce nosników wymiennych żadnego DVD/CD .
Bydle nie chce startować nawt z płyty instalacyjnej czy Live ( knopix , ubuntu )
Nie wiem czy sie dobrze wyraziłem - kłopot nie polega na tym że nie moge podłączyć drugiego napedu - nie mogę podłączyć żadnego :-/
Daj mu tam na auto, sam sobie wykryje.zwiastun pisze:Nie widzi w zakładce nosników wymiennych żadnego DVD/CD .
to może też być pasek, którym idą dane do CD/DVD.zwiastun pisze:nie mogę podłączyć żadnego
Jesli nie masz w BIOSie na auto tylko none, to winny jest BIOS, a jeśli masz na auto to pewnie winny będzie pasek. Spróbuj zamienić ten pasek z tym z kompa z win xp, na którym napęd działał i zobczysz co będzie.