unrar

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mikmik
Beginner

unrar

Post autor: mikmik »

Panowie czy naprawe nie ma innej metody na rary niz winrar i wine?? ja walczę z tym nieustannie odkąd tylko zainstalowałem linuxa no tej j***** wybaczcie ale inaczej nie można unrar to jest największe gówno pod wszystkimi słońcami w naszej galaktyce jest tak ekstremalnie gówniany i nie skuteczny! że nawet sobie tego nie wyobrażacie.
unrar po pierwsze u mnie nie działa polecenie unrar musi byc unrar-nonfree (jakoś tak)
i owszem zaczyna wypakowywać pliki ale przy kazdym pisze FAILED i na samym końcu robi piękne possumowanie "ileś tam plików failed"
no pochlasatać sie idzie próbowałem na miliardy sposobów sobie z tym poradzić i nie moge!
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

U mnie unrar działa fantastycznie :P

najprostszy sposób:

Kod: Zaznacz cały

$ unrar e archiwum.rar
wiecej info:

$ man unrar
Ale skoro Ci nie pasuje to może wypróbuj ark? To właśnie coś w stylu winrar etc.
$ -> aptitude search ark
p ark - graphical archiving tool for KDE
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

mikmik, a masz prawa do zapisu tam gdzie wypakowujesz te archiwum?

btw.
post założyłeś żeby się wyżalić? bo raczej ciężko coś Ci pomóc, jak nic sensownego (logi, komunikaty, itp) nie zamieściłeś
mikmik
Beginner

ark nie rozpakowywuje rarów;] pisze ze nie obsługuje tego archiwum;]

mana to se sam poczytaj;]
znam ten opis na pamieć juz, gdybym go nie czytał i nie postępował według niego to bym wogóle nie pisał
w logu nie ma absolutnie nic ciekawego udostępniałem go juz kilka razy na tym forum

...gdy zaczyna sie wypakowywać pojawia sie katalog owszem -ale pusty;]
a w logu można jedynie odnaleść przy kazdym pliku z archiwum z osobna napisane FAILED
i na samaym końcu jest napisane ile plików było failed i to jest wszystko nie ma innych błędów i dlatego to jest takie magiczne dla mnie, nawet wysmarowałem wielkiego maila do tego kolesia co napisał ten program ale nie raczył odppowiedzieć;]

[ Dodano: 2007-06-24, 15:43 ]
no oczywiście że mam prawa zapisu,
btw. próbowałem to robić jako root też;]
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

mikmik pisze:ark nie rozpakowywuje rarów] pisze ze nie obsługuje tego archiwum;]
a to ciekawe bo właśnie go zainstalowałem i bez problemu otwieram archiwa *.rar

Pierwszy lepszy wynik z gogla:

[klik!]
Supports: zip, tar, tar + compression (lzop, gzip, bzip2, bzip, compress) lha, zoo, rar, ar, etc...
mikmik pisze:mana to se sam poczytaj]
Takie komentarze zachowaj sobie dla siebie!
mikmik pisze:znam ten opis na pamieć juz
Gdybyś go znał na pamięć wiedziałbyś, jaka jest jego prawidłowa składnia i nie wypisywał jakichś farmazonów.
mikmik pisze:gdybym go nie czytał i nie postępował według niego to bym wogóle nie pisał
że co? :)

Pozdrawiam
mikmik
Beginner

ahh skłądnie znam;] i nie działa;] ja mam ark i nie otwiera jakoś rarów :D wszystko inne otwiera a rarów popatz Ty nie :D
szczuru

Post autor: szczuru »

Niech zgadnę - mikmik używa Etcha :} W repozytorium Sida jest unrar (przed chwilą zassałem). unrar-free faktycznie średnio chce rozpakowywać archiwa... Ark, zdaje się, używa zewnętrznego narzędzia do rozpakowywania rarów.
Pozdrawiam

Krzysiek
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

szczuru pisze:Ark, zdaje się, używa zewnętrznego narzędzia do rozpakowywania rarów.
Zgadza się.

dpkg -kaka@debian:~$ dpkg -l | grep ark
ii  ark                               4:3.5.7-2                       graphical archiving tool for KDE
ii  xserver-xorg-video-ark            1:0.6.0-6                       X.Org X server -- ark display driver
kaka@debian:~$
Ark to tylko taka graficzna nakładka na tar'a, bzip2, gzip itd.
Asghan

Post autor: Asghan »

Problem chyba nie tkwi w arku czy samym programie unrar. Otóż tak się składa, że w debianie do obsługi rarów są 2 programy:
unrar-free - I to z tym mikmik ma najprawdopodobniej problem ( bo fakt jest to jakaś wersja niedopracowana i nie do końca działa tak jak należy)
unrar - "właściwa" wersja narzędzia do obsługi rar, współpracująca z arkiem. Tyle, żę ta "wersja" unrara znajduje się w sekcji non-free.
Problem mikmik polega prawdopodobnie na tym, że ma wersje free. Zainstaluj poprostu unrar i arka (dodaj do sources.list "non-free", a potem

aptitude update && aptitude install unrar ark
i wszystko będzie pięknie chodzić.
mikmik
Beginner

no narszcie ktoś rozgarnięty zauważył że nie mam unrar tylko unrar-free co wielokrotnie podkreślałem, dzięki za pomoc nareszcie po 2 miesiącach bede mógł spokojnie ściągać pliki z internetu;]

WIELKIE DZIÊKI!!!

[ Dodano: 2007-06-28, 23:53 ]
osobiście sugeruje to dorzucić do jakiegoś poradnika albo często wystepujących błędów lub zwrócić uwage na dodanie dopisku non-free w repo bo ja widać 2 razy na link kliknołem i non-free sie nie zaznaczyło;] wiec warto było by zwrócić na ten problem uwage bo podejrzewam że nie tylko ja sie tak zrobiłem na szaro, i musiałem winrara używać pod wine;] jeszcze raz dzięki poklikałem wam "pomógł" jak by coś ;)
ODPOWIEDZ