Automatyczne montowanie pendrive'a oraz CD

Ogólne pytania dotyczące systemu
kaz9

Automatyczne montowanie pendrive'a oraz CD

Post autor: kaz9 »

Witam

Męczę się z tym już kilka godzin. Jak w Debianie montować automatycznie pena i cd?? Próbowałem z autofs ale ten nie potrafi montować pendrive'a, a CD montuje mi geniusz w podkatalogu - przez co tracę linki do defaultowego puktu montowania. Jak próbuje w nim zamontować bezpośrednio to czyści mi skubaniec wszystkie katalogi z /mnt

Macie jakiś pomysł?
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Rad
Member

Post autor: Rad »

Potrzebny ci HAL.
kaz9

@Kaka' - nie chodziło mi o montowanie przy starcie kompa, tylko o montowanie urządzenia w chwili jego podłączenia (czy włożenia CD)

@Rad - hmm, zainstalowałem tego HALa ale nie mogę znaleźć jakiejś jasnej konfiguracji. Ten program sprawia wrażenie jakiegoś kombajna, a takie rozwiązanie to jak działo na komara. Myślałem o prostym skrypcie który wykona zwykłe montowanie gdu użądzenie zostanie podłączone (Pen lub CD).
Jakieś pomysły?
Kaka'
Senior Member

@Kaka' - nie chodziło mi o montowanie przy starcie kompa, tylko o montowanie urządzenia w chwili jego podłączenia (czy włożenia CD)
Przeczytaj cały temat, do którego podałem link.
kaz9

Przeczytałem ale nic nowego się nie dowiedziałem. Mam wszystkie potrzebne wpisy w fstab. Jeśli pendrive i płyta znajdują się w napędach podczas startu to ładnie je montuje. Niestety gdy odłączę pena lub wyciągnę CD a potem znowu podłącze to nic się nie dzieje, muszę je montować ręcznie.

fstab to tylko plik, jaki demon się tym zajmuje?

Dziwne, ale zauważyłem że nie mogę wyciągnąć płyty CD z napędu ? o co chodzi ?
oto wpisy w fstab:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hdd        /mnt/cd1        iso9660       ro,auto,exec                0       0 
/dev/sda        /mnt/pen        vfat          rw,users,exec               0       0
ps. dodam jeszcze że nie posiadam nic z KDE czy GNOMe (bo wiem że tam są takie user-friendly programy zajmujące się tym). mam tylko xfce i to tylko desktop.
Kaka'
Senior Member

kaz9 pisze:Niestety gdy odłączę pena lub wyciągnę CD a potem znowu podłącze to nic się nie dzieje, muszę je montować ręcznie.
A czy przed tym odłączeniem odmontowałeś to?
kaz9 pisze:Dziwne, ale zauważyłem że nie mogę wyciągnąć płyty CD z napędu ? o co chodzi ?
Trzeba najpierw odmontować !
kaz9

I tu jest właśnie pies pogrzebany. Nie chcę montować i odmotowywać za każdym razem. Przecież to można by jakoś zautomatyzować. To chyba nie takie trudne dla jakiegoś procesu sprawdzać powiedzmy co sekundę czy urządzenie jest czy już go nie ma. autofs - robi właśnie to, do tego jest lekki ale jak napisałem wyżej - nie montuje zwyczajnie, tylko jakoś po swojemu - czyt. nie tak jak bym tego chciał.

Stąd wracamy do punktu wyjścia, można tylko dodać do tematu: Automatyczne montowanie i odmontowanie... ?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Z odmontowaniem jest problem, bo przy pendrivach system przy odmontowywaniu nagrywa na niego wszystkie zmiany jakie zostały na nim wprowadzone. Nie robi tego na bierząco, ale dopiero przy odmontowywaniu. Więc gdy wyciągniesz pendriva, to jak on ma go odmontować, czyli nagrać na niego dane, skoro go już nie ma? Sprawdź sobie z dyskietką, to fajnie widać. nagraj na nią jakiś plik ~1MB i potem odmontuj - zobaczysz, że pracuje ona dość długo zanim się odmontuje.
kaz9

Właśnie !, na to nie wpadłem, to rzeczywiście jest przeszkodą. Myślałem kiedyś nad tym buforowaniem dysków. Jak to jest w Debianie, gdzie te dane są trzymane zanim system zapisze je na odmontowywany dysk (jeśli wogóle gdzieś są :) )? oraz jaki jest limit tzn. wielkość tego bufora, bo np. przy kopiowaniu 3 GB danych troszkę musiałbym sobie poczekać aż system mi odmontuje dysk. No i wreszcie czy można to gdzieś wyłączyć - bo nie wydaje mi się żebym potrzebował tej opcji
ODPOWIEDZ