[+] Wy
[+] Wyłączanie dźwięku logowania
Witam.
Posiadam Debiana Sid 64-bity, jądro 3.1.0-1-amd64, środowisko graficzne Gnome 3.2.1 oraz MATE Desktop Environment 1.1.0.
Od kilku dni szukam bezskutecznie jak podczas logowania wyłączyć dźwięk powitalny. W Ubuntu sprawa była prosta, gdyż wystarczyło wejść do narzędzia Preferencje programów startowych i odznaczyć Gnome Login Sound. W Debianie oczywiście też mam narzędzie Programy startowe lecz niestety nie znalazłem tam niczego, co odpowiadałoby za dźwięk logowania. Przeglądnąłem jeszcze w Ustawieniach systemowych opcję Dźwięk lecz nie znalazłem tam nic, co rozwiązałoby problem. Spróbowałem także pobawić się alsamixerem i po wyciszeniu w nim kolumny PCM dźwięk logowania rzeczywiście znikł, ale zostały również dość mocno wyciszone głośniki. Z tego względu ta opcja odpada.
Czy wie ktoś z Was jak mogę wyłączyć ten dźwięk?
Z góry dziękuję za pomoc.
Posiadam Debiana Sid 64-bity, jądro 3.1.0-1-amd64, środowisko graficzne Gnome 3.2.1 oraz MATE Desktop Environment 1.1.0.
Od kilku dni szukam bezskutecznie jak podczas logowania wyłączyć dźwięk powitalny. W Ubuntu sprawa była prosta, gdyż wystarczyło wejść do narzędzia Preferencje programów startowych i odznaczyć Gnome Login Sound. W Debianie oczywiście też mam narzędzie Programy startowe lecz niestety nie znalazłem tam niczego, co odpowiadałoby za dźwięk logowania. Przeglądnąłem jeszcze w Ustawieniach systemowych opcję Dźwięk lecz nie znalazłem tam nic, co rozwiązałoby problem. Spróbowałem także pobawić się alsamixerem i po wyciszeniu w nim kolumny PCM dźwięk logowania rzeczywiście znikł, ale zostały również dość mocno wyciszone głośniki. Z tego względu ta opcja odpada.
Czy wie ktoś z Was jak mogę wyłączyć ten dźwięk?
Z góry dziękuję za pomoc.
Wykonaj polecenie jako normalny użytkownik:
Jeśli usłyszysz swój powitalny dźwięk to wystarczy popsuć odnośnik do pliku dla id desktop-login w ~/.local/share/sounds/ zmieniając nazwę pliku.
Kod: Zaznacz cały
/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login"
To byłoby zbyt piękne, gdyby poszło tak szybko:
Niestety trzeba szukać innego rozwiązania.
$ /usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login"
Failed to play sound: Sound disabled
Spróbuj usunąć pakiet freedesktop-sound-theme" pisze:Kod: Zaznacz cały
Sound disabled
Obawiam się, że nie mogę usunąć tego pakietu, gdyż pewnie straciłbym środowisko graficzne:
$ sudo apt-get remove freedesktop-sound-theme
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
freedesktop-sound-theme gnome gnome-core task-gnome-desktop
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 4 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 585 kB miejsca na dysku.
Aaa bo tu mamy tylko gnome-core.
Dlatego tez zapewne brakuje tych konfiguracji.
Zmień nazwę pliku jednym poleceniem i będzie cisza.
Dlatego tez zapewne brakuje tych konfiguracji.
Zmień nazwę pliku jednym poleceniem i będzie cisza.
su
mv /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/service-login.oga /usr/share/sounds/freedesktop/stereo/service-login.oga.off
Ubiegłem Twój ostatni post i nie będę sprawdzał czy działa, bo udało mi się samemu wyłączyć dźwięk logowania. W każdym razie dzięki wielkie za pomoc i natchnienie.
Oto mój sposób:
W tym pliku wykasowałem:
Tak, więc problem został rozwiązany a temat można zamknąć.
Pozdrawiam
Oto mój sposób:
$ cat /usr/share/sounds/freedesktop/index.theme
[Sound Theme]
Name=Default
Directories=stereo
[stereo]
OutputProfile=stereo
Name=Default
Directories=stereo