Komunikaty z serwera (Debian) w przegl

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Kargul1000

Komunikaty z serwera (Debian) w przeglądarkach internetowych użytkowników lan, jak?

Post autor: Kargul1000 »

Witajcie!

Chciałbym się dowiedzieć jak skonfigurować mój serwer, tak aby użytkownicy w sieci lan po uruchomieniu na swoim komputerze przeglądarki pierwsze co zobaczyli to komunikat i po kliknięciu odnośnika np.: "Przyjąłem do wiadomości" mogli dalej przeglądać internet.

Proszę o jakieś konkretne informacje, proszę o nakierowanie mnie na odpowiednie rozwiązania.

Dziękuję z góry.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Squid
grzesiekp

Post autor: grzesiekp »

Squid? No i?
Mam zainstalowanego Squida, ale nie działa taka funkcjonalność z palca. Myślę, że Chodziło autorowi o bardziej szczegółowe informacje.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Co "no i" ? Dałem wędkę, czas na łowy. Na palcach obu rąk policze tematy na tym tylko forum, które dotyczą dokładnie tej funkcjonalności.
Kargul1000

Squid mówicie, no tak, o coś takiego mi chodziło. Nie wiedziałem, czy jest taki system, czy to trzeba samemu z odpowiednich paczek zbudować i jeszcze coś innego. Dziękuję za informacje. A czy można prosić o odnośniki do tych tematów traktujących o squidzie?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Wpisz "squid" w wyszukiwarce i przeglądaj.
stepien86

Post autor: stepien86 »

Nie musisz używać squida wcale, ja robiłem takowe komunikaty w mojej sieci osiedlowej gdzie przypominałem, że niezapłacony jest rachunek, używałem do tego:
[INDENT]- apache - na którym była uruchomiona strona (html i php),
- iptables - przekierowanie ruchu na stronę,
- zainstalowane sudo.[/INDENT]

Jeżeli nie znajdziesz na ten temat wiadomości to daj znać - postaram się pomóc.
johanus

Post autor: johanus »

Oczywiście, że nie musisz używać squida. Tym sobie tylko skomplikujesz temat. Ja cały intranet w firmie z autoryzacją grup użytkowników napisałem tylko w php, i na regułkach iptables wraz z autoryzacją po adresie mac itp.
Kargul1000

A macie może jakiś poradnik jak coś takiego zrobić korzystając z apache2 i iptables? Może być po angielsku.
johanus

Post autor: johanus »

Opisz dokładnie co chcesz zrobić to Ci prześle konkretne rozwiązania.
ODPOWIEDZ