#
# Logrotate fragment for squid.
#
/var/log/squid/*.log {
# daily [b]# ta linijka musi być zakomentowana[/b]
monthly [b]# ta linijka musi być dodana[/b]
compress
delaycompress
rotate 2
missingok
nocreate
sharedscripts
postrotate
test ! -e /var/run/squid.pid || /usr/sbin/squid -k rotate
endscript
}
prerotate
test ! -x /usr/sbin/sarg-maint || /usr/sbin/sarg-maint
endscript
Tak na oko to nie robi nic szczególnego - myślisz że powinienem wywalić i będzie działać?
A może trzeba pieroństwo zrobić miesięcznie + 1 dzień (monthly +1 day)? Ale wtedy to nie będzie miesięczny tylko prawie miesięczny.
Lepszy rydz niż nic. Ale wolabym nieeksperymentować, zwłaszcza że plik logów squida waży półtorej tony (11 gigabajtów).
A czy Squid zbierał Tobie dane przez pełny miesiąc, tzn od pierwszego do ostatniego? Wydaje mi się, że jeśli Squid chodził pół ostatniego miesiąca to Sarg raportów miesięcznych nie wygeneruje. Sarg chyba potrzebuje danych z pełnego okresu, czyli cały tydzień, miesiąc, dzień. Jeśli chcesz generować raporty powiedzmy za luty, to squid powinien mieć jakieś dane ze stycznia, chociażby z 31 dnia tego miesiąca. W lunym nie potrzeba danych ze wszystkich dni, ale istotone jest, żeby było coś ze stycznia. Testowałem to samo na maszynie wirtualnej i dopiero po iluśtam zmianach daty do przodu zaczęły mi wychodzić raporty tygodniowe i miesięczne.
Nie wiem czy to prawda, ponieważ mój squid dopiero dzisiaj zainstalowany, ale gdzieś na forum obiło mi się o oczy, że w katalogu /etc/cron.monthly plik sarg powinien znaleźć się przed logrotate (podobno wykonują się alfabetycznie), więc logrotate wcześniej przeniesie Ci dane niż sarg zdąży je wyeksportować. To tylko taka sugestia, nie potwierdzona z mojej strony.
Nie dopisałem, że problem rozwiązany, aczkolwiek router się niestety czasem wiesza(ł?) ponieważ -
- albo nie potrafi udźwignąć tak wielkiego pliku logu,
- albo jako że właśnie tydzień temu dysk się ugotował to może wada dysku była przyczyną...
Natomiast samo rozwiązanie to: /etc/cron.monthly - usunąć plik sarg, /etc/logrotate.d/squid