VNC i brak XFWM

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Balicus

VNC i brak XFWM

Post autor: Balicus »

Witam,Posiadam na swoim serwerze zainstalowany system Debiana Squeeze 64bitowy, VNC oraz założonych 2 użytkowników. Na każdym z dwóch kont jest uruchomiona sesja VNC. Użytkownik1 : 127.0.0.1:1Użytkownik2: 127.0.0.2:2Środowisko graficzne które zainstalowałem to XFCE4. Mój problem polega na tym, iż jeśli loguje się przez VNC na użytkownika 1 to XFCE4 działa normalnie, natomiast jak zaloguje na użytkownika2 to nie mam górnej belki z przyciskami minmalizacji, maksymalizacji oraz zamykania.ekraTak przedstawia się ekran użytkownika2 w którym nie ma górnej belki z minimalizacja, maksymalizacja, zamykaniem.
user2.jpg
Dodam zdjęcie pulpitu z użytkownika1 tak aby było jakieś porównanie. (Tutaj wszystko działa)
user2.jpg
[LEFT].vnc/xstartup[/LEFT]

Kod: Zaznacz cały

szczotki@**:~$ mcedit .vnc/xstartup.vnc/xstartup      [BM--]  0 L:[  1+ 0   1/ 13] *(0   / 373b)   35 0x023#!/bin/sh# Uncomment the following two lines for normal desktop:# unset SESSION_MANAGER# exec /etc/X11/xinit/xinitrc[ -x /etc/vnc/xstartup ] && exec /etc/vnc/xstartup[ -r $HOME/.Xresources ] && xrdb $HOME/.Xresourcesxsetroot -solid greyvncconfig -iconic &x-terminal-emulator -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" &x-window-manager &startxfce4 &
uname -a

szczotki@**:/etc$ uname -aLinux 2.6.38.2-grsec-xxxx-grs-ipv6-64 #2 SMP Thu Aug 25 16:40:22 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux 
dpkg --print-architecture

szczotki@**:/etc$ dpkg --print-architectureamd64
Załączniki
user1.jpg
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

Mam ostatnio taki problem co kilka restartów systemu. Jeszcze nie próbowałem znaleźć przyczyny, ale mam obejście, a mianowicie uruchamiam proces xfwm4 i wszystkie ramki uruchamiają się.
Balicus

Wpisuję

xfwm4 --replace

i dostaję odpowiedź:

nie znaleziono polecenia
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

Przedstaw wynik:

dpkg -l | grep xfwm4
Balicus

Dalej brak panelu. Oczywiście wpisuję jako zwykły użytkownik. A zalogowałem się na konto root i okazało się, że nie był w ogóle zainstalowany pakiet xfwm4.

Wszystko działa.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

U mnie się to robiło jak miałem uruchomiony program conky. Albo resetowałem system z konsoli jako root, a nie z menu xfce. Teraz już jakiś czas jest dobrze. Usunąłem wszystkie ustawienia środowiska xfce i poustawiałem na nowo. Mam aktualnie wersję 4.8 xfce na Debianie Wheezy z lightdm.
ODPOWIEDZ