Wybór j
- sponsoriada
- Beginner
Wybór języka programowania
Witam.
Mam raczej dość poważny dylemat. Chciałbym bardziej zagłębić się w system i co za tym idzie ułatwiać sobie życie przez różnego rodzaju własne skrypty, programy. Chciałbym zacząć uczyć się jakiegoś języka, który mi to umożliwi.
Mam podstawy PHP, ale to raczej się nie przyda w Linuksie. Prosiłbym o radę co wybrać C, PERL, PYTHON?
Wiem, że nie sprecyzowałem co dokładnie chciałbym pisać. Na pewno skrypty do obrabiania logów na początek, ale w końcu chciałbym zacząć pisać coś poważniejszego - jakieś demony systemowe, które też by coś robiły np. nasłuchiwały na jakimś porcie itp.
Jestem początkujący i chciałbym zacząć się bawić w tym kierunku. Prosiłbym o radę, żeby nie tracić czasu.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
Mam raczej dość poważny dylemat. Chciałbym bardziej zagłębić się w system i co za tym idzie ułatwiać sobie życie przez różnego rodzaju własne skrypty, programy. Chciałbym zacząć uczyć się jakiegoś języka, który mi to umożliwi.
Mam podstawy PHP, ale to raczej się nie przyda w Linuksie. Prosiłbym o radę co wybrać C, PERL, PYTHON?
Wiem, że nie sprecyzowałem co dokładnie chciałbym pisać. Na pewno skrypty do obrabiania logów na początek, ale w końcu chciałbym zacząć pisać coś poważniejszego - jakieś demony systemowe, które też by coś robiły np. nasłuchiwały na jakimś porcie itp.
Jestem początkujący i chciałbym zacząć się bawić w tym kierunku. Prosiłbym o radę, żeby nie tracić czasu.
Dziękuję z góry i pozdrawiam.
- sponsoriada
- Beginner
- sponsoriada
- Beginner
Gwoli ścisłości to demony systemowe też można napisać w php. (Już nie wspominając o obrabianiu logów, bo do tego każdy język jest dobry a chyba awk najlepszy). Jeśli masz jednak na myśli programowanie w przestrzeni jądra Linuksa (np. pisanie sterowników, modułów, hacking jądra) no to naturalnym wyborem jest C, jednak C sam w sobie jest mało stosowany poza tym, na rzecz C++. Jeżeli jednak chcesz pisać narzędzia dla Linuksa w wyższej warstwie (a nie chcesz żeby to było php bo wydaje Ci się, że php jest do webu (według mnie php staje się językiem generalnego zastosowania, patrz php-cgi) to zainteresuj się perlem albo pythonem, jednak jak to już jest mocno uzależnione od dystrybucji. Dla przykładu Gentoo jest mocno oparte o pythona.
- sponsoriada
- Beginner