dpkg -l | grep blue
ii blueman 1.21-4.1+b1 A Graphical bluetooth manager
ii bluetooth 4.99-1 Bluetooth support
ii bluez 4.99-1 Bluetooth tools and daemons
ii bluez-alsa:amd64 4.99-1 Bluetooth ALSA support
ii bluez-cups 4.99-1 Bluetooth printer driver for CUPS
ii bluez-gstreamer 4.99-1 Bluetooth GStreamer support
ii gir1.2-gnomebluetooth-1.0 3.2.2-1 Introspection data for GnomeBluetooth
ii gnome-bluetooth 3.2.2-1 GNOME Bluetooth tools
ii libbluetooth3:amd64 4.99-1 Library to use the BlueZ Linux Bluetooth stack
ii libgnome-bluetooth8 3.2.2-1 GNOME Bluetooth tools - support library
Telefon sparowałem z komputerem dzięki blueman lecz dopóki nie uruchomię bluetooth nie będzie możliwości przeglądania urządzenia.
Jak więc uruchomić bluetooth w Debian Wheezy?
To nie kłopoty. Te systemy które wymieniłeś są tak robione aby wszystko działało bez jakiejkolwiek konfiguracji tego. Wiele rzeczy jest domyślnie wyłączane, które są często niepotrzebne. Po prostu dla tych którzy się nie znają, a ma działać. W Debianie jeśli coś nie działa musisz sam sobie skonfigurować.
To o czym napisałeś jest mi wiadome. Po pewnym czasie używania tych innych systemów, poszukiwań, powróciłem do starego, dobrego i niezawodnego Debiana. Ten okres, że tak powiem, lenistwa z mojej strony, kiedy to wszystko jak napisałeś podane miałem na "tacy", zaowocował powyższym tematem. Miałeś rację, to nie kłopoty i już wczoraj sobie poradziłem z problemem.
Dla mnie temat zamknięty!
Aby nie być gołosłownym podam odnośnik do rozwiązania, ale przede wszystkim jego część "Gnome-aplet". Problemu nie ma w wiodących środowiskach KDE oraz Gnome, dopiero te lżejsze jak w moim przypadku XFCE należy trochę dopracować.
Wie ktoś może dlaczego nie mogę wysyłać plików do komputera? W ogóle mi go nie wykrywa. Zainstalowałem gnome-control-center, apt-get install bluez-alsa bluez-cups bluez-firmware bluez-gstreamer bluez-hcidumpgnome-bluetooth obex-data-server i późniejbluetooth-applet. Przy wysyłaniu na telefon (nokia 302) wszystko jest ok. Co robię źle?