B
Błąd lub zwiecha przy instalacji systemu (testing)
Witam,
Próbowałem dziś na kilka różnych sposobów zainstalować sobie wersję testową Debiana ale przy każdej próbie coś szło nie tak jak powinno.
A więc tak, pobrałem obrazy płyt:
1. debian-testing-i386-xfce+lxde-CD-1.iso
2. debian-testing-i386-netinst.iso
3. debian-testing-i386-businesscard.iso
Przy pierwszym w początkowej fazie wszystko jest ok, do momentu aż nie następuje instalacja systemu bazowego i gdzieś po połowie instalacji wywala błąd "Nie można zainstalować pakietu busybox", dalsza instalacja jest więc niemożliwa..
Przy drugim i trzecim obrazie, a więc netinst i businesscard sytuacja ma się tak, że już przy wyszukiwaniu urządzeń sieciowych się zwiesza, tzn. niebieski ekran i można sobie czekać i czekać, po wciśnięciu Ctrl+C rusza dalej, info jest że DHCP skonfigurowane ok, ale wiesza się przy uruchamianiu programu do partycjonowania (40% i czekać można w nieskończoność).
Dodam jeszcze, że dla każdego z obrazów sprawdzałem sumę kontrolną, wszystkie się zgadzały.
Czy macie jakiś pomysł? Chciałbym zainstalować wersję testową, nie chce stabilnej.
Próbowałem dziś na kilka różnych sposobów zainstalować sobie wersję testową Debiana ale przy każdej próbie coś szło nie tak jak powinno.
A więc tak, pobrałem obrazy płyt:
1. debian-testing-i386-xfce+lxde-CD-1.iso
2. debian-testing-i386-netinst.iso
3. debian-testing-i386-businesscard.iso
Przy pierwszym w początkowej fazie wszystko jest ok, do momentu aż nie następuje instalacja systemu bazowego i gdzieś po połowie instalacji wywala błąd "Nie można zainstalować pakietu busybox", dalsza instalacja jest więc niemożliwa..
Przy drugim i trzecim obrazie, a więc netinst i businesscard sytuacja ma się tak, że już przy wyszukiwaniu urządzeń sieciowych się zwiesza, tzn. niebieski ekran i można sobie czekać i czekać, po wciśnięciu Ctrl+C rusza dalej, info jest że DHCP skonfigurowane ok, ale wiesza się przy uruchamianiu programu do partycjonowania (40% i czekać można w nieskończoność).
Dodam jeszcze, że dla każdego z obrazów sprawdzałem sumę kontrolną, wszystkie się zgadzały.
Czy macie jakiś pomysł? Chciałbym zainstalować wersję testową, nie chce stabilnej.
W ciągu prawie dwóch ostatnich lat wykonałem kilka prób instalacji wersji testowej debiana z kde z iso cd i zawsze kończyło się błędami (długo grub, teraz busybox) więc szkoda na to czasu. Dziwi mnie to, że cotygodniowe migawki nie są w ogóle testowane.
Tak jak już napisano najlepiej zrobić aktualizację z wersji stabilnej.
I w obecnym cyklu wydawniczym debiana wersja stabilna wcale nie jest przestarzała (szczególnie przy korzystaniu z repozytorium backports). Za to stabilna jak skała.
Tak jak już napisano najlepiej zrobić aktualizację z wersji stabilnej.
I w obecnym cyklu wydawniczym debiana wersja stabilna wcale nie jest przestarzała (szczególnie przy korzystaniu z repozytorium backports). Za to stabilna jak skała.
W instalatorze na dole pisze "Press TAB to edit entry", trzeba najechać na wybraną opcję instalacji (np. Install, Graphical Install albo Expert install),cod3r pisze: kordirko, mógłbyś napisać jakoś dokładniej w którym miejscu się to wyłącza? Nie jestem jeszcze za bardzo specem od Debiana.
nacisnąć TAB i wyświetli się wtedy linia z parametrami kernela.
Na końcu po spacji dopisujemy dodatkowe parametry i wciskamy Enter - zacznie wtedy ładować instalatora.