B

Pomoc dotycząca instalacji systemu
cod3r

Błąd lub zwiecha przy instalacji systemu (testing)

Post autor: cod3r »

Witam,
Próbowałem dziś na kilka różnych sposobów zainstalować sobie wersję testową Debiana ale przy każdej próbie coś szło nie tak jak powinno.
A więc tak, pobrałem obrazy płyt:
1. debian-testing-i386-xfce+lxde-CD-1.iso
2. debian-testing-i386-netinst.iso
3. debian-testing-i386-businesscard.iso

Przy pierwszym w początkowej fazie wszystko jest ok, do momentu aż nie następuje instalacja systemu bazowego i gdzieś po połowie instalacji wywala błąd "Nie można zainstalować pakietu busybox", dalsza instalacja jest więc niemożliwa..
Przy drugim i trzecim obrazie, a więc netinst i businesscard sytuacja ma się tak, że już przy wyszukiwaniu urządzeń sieciowych się zwiesza, tzn. niebieski ekran i można sobie czekać i czekać, po wciśnięciu Ctrl+C rusza dalej, info jest że DHCP skonfigurowane ok, ale wiesza się przy uruchamianiu programu do partycjonowania (40% i czekać można w nieskończoność).

Dodam jeszcze, że dla każdego z obrazów sprawdzałem sumę kontrolną, wszystkie się zgadzały.

Czy macie jakiś pomysł? Chciałbym zainstalować wersję testową, nie chce stabilnej.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Musisz sprawdzić: dysk, taśmy i napęd z którego system był instalowany.
kordirko

Post autor: kordirko »

U mnie instalacja przeszła bez błędów dopiero jak wyłączyłem acpi w parametrach kernela - jeden z tych do wypróbowania: pci=noacpi, acpi=off, noacpi
cod3r

saturno, instalacja wersji stabilnej przeszła bez problemu, a więc problemem tutaj chyba nie do końca jest sprzęt. (laptop)
kordirko, mógłbyś napisać jakoś dokładniej w którym miejscu się to wyłącza? Nie jestem jeszcze za bardzo specem od Debiana.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Post autor: M3cin »

Zainstaluj system podstawowy ze stabilnego nośnika, następnie podmień repozytoria na testowe i dokonaj pełnej aktualizacji systemu. Zawsze tak robię gdy chcę zainstalować Debiana testowego. Z testowymi nośnikami czasami bywają problemy.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

cod3r .Jeśli nie chcesz "stable" to zainstaluj "unstable". Najłatwiej jest tak:>patrz<

Ps: jak już będziesz tym specem to daj znać. :D
robero
Beginner

Post autor: robero »

W ciągu prawie dwóch ostatnich lat wykonałem kilka prób instalacji wersji testowej debiana z kde z iso cd i zawsze kończyło się błędami (długo grub, teraz busybox) więc szkoda na to czasu. Dziwi mnie to, że cotygodniowe migawki nie są w ogóle testowane.
Tak jak już napisano najlepiej zrobić aktualizację z wersji stabilnej.
I w obecnym cyklu wydawniczym debiana wersja stabilna wcale nie jest przestarzała (szczególnie przy korzystaniu z repozytorium backports). Za to stabilna jak skała.
kordirko

Post autor: kordirko »

cod3r pisze: kordirko, mógłbyś napisać jakoś dokładniej w którym miejscu się to wyłącza? Nie jestem jeszcze za bardzo specem od Debiana.
W instalatorze na dole pisze "Press TAB to edit entry", trzeba najechać na wybraną opcję instalacji (np. Install, Graphical Install albo Expert install),
nacisnąć TAB i wyświetli się wtedy linia z parametrami kernela.
Na końcu po spacji dopisujemy dodatkowe parametry i wciskamy Enter - zacznie wtedy ładować instalatora.
cod3r

Pobrałem sobie obraz businesscard wersji stabilnej, zainstalowałem, zaktualizowałem do testowej i wszystko gra. Dzięki za pomoc wszystkim :) .
ODPOWIEDZ