[+] System nie uruchamia si

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
przemnet

[+] System nie uruchamia się po dołożeniu pamięci RAM, Ubuntu 12.04 LTS

Post autor: przemnet »

Witam Ekspertów.

Miałem dotychczas w komputerze zainstalowane 2GB RAM-u (DDR2, PC6400, 800MHz) w jednej kości. Zakupiłem sobie nowe pamięci 2x2GB o tych samych parametrach i po ich zainstalowaniu system nie uruchamia się, tzn. uruchamia się GRUB, po wybraniu wpisu dla Linuksa pojawia się czarny lub fioletowy ekran i nic się nie dzieje...

Gdy wyjmę jedną kość, system startuje bez problemu.

Poza tym, gdy mam obie kości zainstalowane, Windows7, który jest zainstalowany obok uruchamia się normalnie, 4GB pamięci są widoczne w systemie.

Po wejściu do trybu ratunkowego próbowałem wyświetlić:

Kod: Zaznacz cały

cat /var/log/messages
jednak dostałem komunikat, że taki plik nie istnieje.

Co jeszcze mogę sprawdzić, jakie logi poprzeglądać?

Używam 32 bitowej wersji Ubuntu 12.04 LTS z jądrem linux-image-3.2.0-25-generic-pae.

Pozdrawiam,
Przemek.

Edycja:

Rozwiązanie

Problemem okazały się sterowniki do karty graficznej, której używam czyli AMD (ATI) Radeon HD 5670. Po wyłączeniu sterowników, system uruchomił się normalnie.

Zgodnie z zaleceniami fglrx bugtrackera (otworzyłem tam raport błędów), problem został rozwiązany poprzez aktualizację BIOS-u na mojej płycie głównej Gigabyte GA-MA69G-S3H. Zainstalowałem najnowszą dostępną wersję, czyli F8E.

Teraz mogę zainstalować sterowniki ATI Catalyst 12.6 zgodnie z instrukcją http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide i wszystko działa bez zarzutu.

Nie mogłem zrobić aktualizacji BIOS-u w Windowsie XP ani Windows7, pojawiały się jakieś błędy, ale na szczęście aktualizacja z poziomu BIOS-u za pomocą technologii Q FLASH zadziałała. Na YouTube można znaleźć wiele filmików jak to zrobić: pobrać BIOS, rozpakować archiwum, nagrać plik BIOS-u na pendrive, uruchomić ponownie komputer, wciskać klawisz "END" podczas startu, wybrać opcję:

Kod: Zaznacz cały

upgrade BIOS from HDD
(czyli z naszego dysku pendrive) i gotowe!
ODPOWIEDZ