Usuni

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Kamil1000
Beginner

Usunięcie nieusuwalnego katalogu - Nokia N9, partycja ext4

Post autor: Kamil1000 »

Mam Nokię N9 (MeeGo 1.2 PR1.3) i powstał mi katalog, którego nie da się na żaden sposób usunąć. Katalog ten znajduje się na partycji pamięci masowej sformatowanej jako ext4. Zwykłe polecenie:

Kod: Zaznacz cały

rm -rf <katalog>
nie zwraca żadnego błędu, ale katalog nie jest usuwany.

Graficzny menedżer plików (Filebox) pobrany ze sklepu Nokii zachowuje się podobnie (komunikat:

Usuwanie zakończone
a katalog nietknięty). W internecie znalazłem sugestię, aby spróbować użyć konsolowego mc. Tutaj próba usunięcia kończy się błędem:

Nie można usunąć katalogu "/home/nitdroid/data"
Directory not empty (39)
natomiast przy próbie wejścia do tego katalogu pojawia się informacja:

Nie można odczytać zawartości katalogu
Oczywiście wszystko próbuję wykonać jako root. Na formatowanie tej partycji (jest ona montowana jako /home) nie mogę sobie pozwolić, ponieważ system ma tutaj utworzoną własną strukturę katalogów, którą nie da się łatwo odbudować. W jaki więc sposób można usunąć ten katalog?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Mam Nokię N9 (MeeGo 1.2 PR1.3) i powstał mi katalog, którego nie da się na żaden sposób usunąć. Katalog ten znajduje się na partycji pamięci masowej sformatowanej jako ext4.
A próbowałeś podpiąć pamięć do innego systemu, przez jakiś czytnik pamięci?
Kamil1000
Beginner

Post autor: Kamil1000 »

To jest pamięć wbudowana. Przy podłączeniu telefonu do komputera jest montowana z tej pamięci jedynie partycja FAT32.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:To jest pamięć wbudowana.
To nie oznacza, że nie istnieją narzędzia do jej odczytania. Spróbuj poszukać czegoś o tym w internecie.
ODPOWIEDZ