Edycja uk

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Tomasz Dratewka

Edycja układu klawiatury - jak to zrobić?

Post autor: Tomasz Dratewka »

Witam!

Mój laptop zaczyna mieć fochy wieku starczego - przestał mi działać klawisz, pod którym jest symbol kropki i ostrego nawiasu w prawo. Klawisz nie działa na Debianie, na Windows XP i na livecd z różnymi wersjami Ubuntu itp. Więc, najprawdopodobniej jest to zwykłe zabrudzenie pod klawiszem, ale rozbiórka klawiatury i czyszczenie nie wchodzi raczej w grę (kto kiedyś rozbierał, a później próbował złożyć klawiaturę laptopa tak by się nie rozpadała, nie skrzypiała i by klawisze reagowały na taką samą siłę nacisku ten wie co mam na myśli).

Zakup klawiatury na usb też odpada. Zależy mi na "zamianie miejscami" tego klawisza z kropką i prawego klawisza Ctrl (są blisko siebie, więc łatwo się będzie przyzwyczaić).

Moje pytanie więc, jak się do tego zabrać, gdzie szukać, czy układ klawiatury jest rozpisany w jakimś łatwo edytowalnym pliku tekstowym? System - Debian testowy amd64. Gdybym jeszcze dostał na marginesie informację jak to zrobić na Windows XP to byłbym wniebowzięty.
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Łatwo można to zrobić za pomocą xmodmap. Jak tego używać opisane jest w sekcji „Zmiana znaków wprowadzanych przy pomocy AltGr” tekstu „Wprowadzanie znaków niedostępnych na klawiaturze”.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ODPOWIEDZ