MTA
MTA
Podczas startu debiana, tak raz lub dwa razy na tydzień, linux zatrzymuje się podczas ładowaniu czegoś takiego: "Starting MTA". Zdarza się to bardzo rzadko, może 2 razy na tydzień ale jest to denerwujące bo muszę czekać z 5 minut aż się system uruchomi.
Szukałem w google i tam znalazłem, że taka sytuacja się dzieje jak nie ma się dostępu do internetu itp. Ja jednak zawsze mam włączony net. Podobno też mam wtedy źle skonfigurowany exim, ja jednak go nigdy nie konfigurowałem.
Osobiście mnie to nie przeszkadza ale pytam tak z samej ciekawości.
Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam!
Szukałem w google i tam znalazłem, że taka sytuacja się dzieje jak nie ma się dostępu do internetu itp. Ja jednak zawsze mam włączony net. Podobno też mam wtedy źle skonfigurowany exim, ja jednak go nigdy nie konfigurowałem.
Osobiście mnie to nie przeszkadza ale pytam tak z samej ciekawości.
Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam!
A potrzebny Ci w ogóle ten exim?
:P
Ew. usuń go ze skryptów startowych za pomocą
Pozdro.
btw. u mnie zawsze uruchamia się normalne.
Kod: Zaznacz cały
apt-get remove exim4-* --purge
Ew. usuń go ze skryptów startowych za pomocą
Kod: Zaznacz cały
update-rc.d
btw. u mnie zawsze uruchamia się normalne.
Nie jest mi potrzebny.Partition pisze:A potrzebny Ci w ogóle ten exim?
Chyba tak właśnie zrobię albo go odinstaluje. Jeżeli chodzi o jego odinstalowanie to nic "złego" się nie stanie z systemem? Bo z tego co pamiętam podczas instalacji debiana pytał się o exima, to było coś z pocztą. Ale nic po za tym nie kręciłem w tym.Ew. usuń go ze skryptów startowych za pomocą
MTA (od Mail Transfer/Transport Agent) to typ programów, które odpowiadają za odbieranie i doręczanie e-maili (także tych lokalnych). Jeżeli nie chcesz odbierać maili wyslanych na adres [email protected] i nie używasz polecenia sendmail ani żadnych programów, które go wywołują (np. mailto czy Mutt) to możesz go odinstalować. Radzę jednak najpierw upewnić się, że jest zbędny (np. - jak radził kolega - nie uruchamiać go przez pewnien czas) i dopiero wtedy usunąć paczkę.
No w cronie mam kilka rzeczy poustawiane.POX pisze:A z crona nie korzystasz?
A co dokładniej polecasz?POX pisze:Może jednak lepszym rozwiązaniem byłyby zainstalowanie jakiegoś "lekkiego" MTA zamiast całkowitego usuwania...
Za to usuwanie MTA się jeszcze nie brałem, ale miałem zamiar to zrobić jutro, dzisiaj siedziałem tylko nad sterami do ATI i mi się udało.
-
- Beginner