Kompilator C++
Kompilator C++
Szukam jakiegoś konpilatora albo środowiska do c++ w bluefish editor nie ma c++, a g++ niewiem dlaczego wpiduje w konsoli "g++: no input files" wziąłem apt-get remove g++ i gcc i spowrotem zainstalowałem i nic niewiem co jest nie tak, amoże zna ktoś coś fajniejszego niż g++ czekam na odpowiedzi
Możesz skorzystać z IDE. Ja korzystam z "anjuta" pod GNOME. Jest jeszcze kdevelop ale to jest jak dla mnie za bardzo rozbudowane i mało "przejrzyste". Spróbuj anjuta (bardzo wygodne jest):
Jeśli chodzi o kompilatory c++ to, według mnie, najlepszy jest g++. Ja mam zainstalowane oprócz g++ jeszcze: g++-2.95 g++-3.3 g++-3.4 No i g++ mi działa. Może spróbuj doinstalować to co podałem.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2006-10-08, 12:44 ]
Acha i jeszcze jedno. Skoro jak wpiszesz g++ pokazuje ci "no input files" to na 99% sprawnie działa (ale dla pewności doinstaluj to co podałem wyżej). Musisz tylko podać co on ma skompilować,czyli tak:
Kod: Zaznacz cały
apt-get install anjuta
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2006-10-08, 12:44 ]
Acha i jeszcze jedno. Skoro jak wpiszesz g++ pokazuje ci "no input files" to na 99% sprawnie działa (ale dla pewności doinstaluj to co podałem wyżej). Musisz tylko podać co on ma skompilować,czyli tak:
g++ nazwa.cc -Wall -o nazwa
-
- Beginner
g++ to jest kompilator
podajesz sciezke pliku ze zrodlem i plik wyjsciowy
g++ kod.cpp -Wall -o program
gdzie :
Wall - to wyswietlanie ostrzezen
o - to opcja potrzebna do pliku wyjsciowego ,kompilacji (dokladnie nie wiem, jak by co to man)
plik ze zrodlem pisac trzeba w zwyklym edytorze (polecam vim) i zapisac z rozszerzeniem zgodnym z c++ ja urzywam .cpp
Co do srodowisk programistycznych to stycznosc mialem tylko z Kdevelop i to dosc dawno
ale z tego co pamietam chyba nie ma tam kompilatora (jako polecenia w menu typu przycisk "kompiluj" ), tylko ekran terminala w ktorym uzywalem g++ , jezeli ktos woli pisac kod w GUI to polecam bo poprawnie koloryzuje skladnie i ma wiele opcji uproszczajacych uzytkowanie
Nie wiem czy to zrozumiale napisalem, ale jak by co moge napisac jeszcze raz
pozdrawiam
podajesz sciezke pliku ze zrodlem i plik wyjsciowy
g++ kod.cpp -Wall -o program
gdzie :
Wall - to wyswietlanie ostrzezen
o - to opcja potrzebna do pliku wyjsciowego ,kompilacji (dokladnie nie wiem, jak by co to man)
plik ze zrodlem pisac trzeba w zwyklym edytorze (polecam vim) i zapisac z rozszerzeniem zgodnym z c++ ja urzywam .cpp
Co do srodowisk programistycznych to stycznosc mialem tylko z Kdevelop i to dosc dawno
ale z tego co pamietam chyba nie ma tam kompilatora (jako polecenia w menu typu przycisk "kompiluj" ), tylko ekran terminala w ktorym uzywalem g++ , jezeli ktos woli pisac kod w GUI to polecam bo poprawnie koloryzuje skladnie i ma wiele opcji uproszczajacych uzytkowanie
Nie wiem czy to zrozumiale napisalem, ale jak by co moge napisac jeszcze raz
pozdrawiam
Ja używam gcc, z tego co się oriętuje to on najbardziej trzyma się standardów. A kompilacja jest bardzo prosta:
gcc -o plik_wynikowy plik_wejsciowy.cpp
Zgadza się, to wystarczy, ale wtedy tworzony jest plik wynikowy o nazwieSLaVe pisze:u mnie w gcc wystarczy gcc source ,albo g++ source
*.out
-o
gcc się krzaczy, przynajmniej mnie:
Przewertowałem kilka list mailingowych z tym problemem. Goście podają "rozwiązanie" z tym, że ani jedno nie działa. A wy macie jakieś pomysły? To samo mam na Debianie Sid i na Ubuntu.
/usr/lib/gcc/i486-linux-gnu/4.2.3/../../../../lib/crt1.o: In function `_start':
(.text+0x18): undefined reference to `main'
collect2: ld returned 1 exit status