[+] SB2 ZS Notebook Line-In przesta

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
dalmatyn

[+] SB2 ZS Notebook Line-In przestało działać

Post autor: dalmatyn »

Witam.

Kod: Zaznacz cały

pinio@piniobook:~$ uname -a
Linux piniobook 3.10-2.slh.2-aptosid-686 #1 SMP PREEMPT Wed Jul 24 00:01:56 UTC 2013 i686 GNU/Linux

pinio@piniobook:~$ dpkg --print-architecture
i386

pinio@piniobook:~$ cat /proc/asound/cards
 0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xffd3c000 irq 44
 1 [Audigy2        ]: Audigy2 - SB Audigy 2 ZS Notebook [SB0530]SB Audigy 2 ZS Notebook [SB0530] (rev.0, serial:0x20011102) at 0x2000, irq 21
                      SB Audigy 2 ZS Notebook [SB0530] (rev.0, serial:0x20011102) at 0x2000, irq 21

pinio@piniobook:~$ cat /proc/asound/modules
 0 snd_hda_intel
 1 snd_emu10k1

pinio@piniobook:~$ cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version k3.10-2.slh.2-aptosid-686.
Dosyć często korzystam z nagrywania dźwięku przez wejście liniowe wspomnianej karty dźwiękowej Sound Blaster na PCMCIA. Używam programu audacity. Od jakiegoś czasu, pomimo ustawienia odpowiednich suwaków w Xfce-mixer, nie mam dźwięku na wejściu liniowym. Samo odtwarzanie działa poprawnie. Po przełączeniu na zintegrowaną kartę muzyczną, audacity poprawnie rejestruje strumień. Mam wrażenie, że od czasu jądra 3.0 tak się stało, ale to na razie tylko przypuszczenia. Wyłączałem pulseaudio, ale nic to nie zmienia.

Dodam, że ta sama karta, na tym samym sprzęcie pod Windows XP działa poprawnie.

Proszę o wskazówki.

Dodane:
Sprawa rozwiązana. Nie wiem dlaczego, ale mixer Xfce nie poradził sobie z tematem. Konsolowy alsamixer, następnie ustawienie w sekcji capture (F4) Analog Mix na maksimum. Trochę to było dziwne, że transport między wejściem a wyjściem, niezależnie od uruchomionych aplikacji był, a dźwięk nie był przekierowywany do programów.. Ponadto mikser okienkowy samoczynnie wyłączał wyjście liniowe przy pogłaśnianiu wyjścia analogowego miksera.

Wyciszenie ,,Audigy Analog/Digital Output Jack'' też może tu być kluczowe.
ODPOWIEDZ