roza@madzia:~$ su
Password:
madzia:/home/roza# gphoto2 -P
*** Error ***
An error occurred in the io-library ('Could not find the requested device on the USBport'): Could not find USB device (class 0x6, subclass 0xffffffff, protocol 0xffffffff). Make sure this device is connected to the computer.
*** Error (-52: 'Could not find the requested device on the USB port') ***
For debugging messages, please use the --debug option.
Debugging messages may help finding a solution to your problem.
If you intend to send any error or debug messages to the gphoto
developer mailing list <[email protected]>, please run
gphoto2 as follows:
env LANG=C gphoto2 --debug -P
Please make sure there is sufficient quoting around the arguments.
Nigdy nic mi się nie działo z przegrywaniem zdjęć, także zupełnie nie wiem co jest grane. A w Linux'ie też nie jestem zbytnio zorientowana. Jedyna osoba z mojego otoczenia, która się znała wyjechała i przez jakiś czas nie mam z nią kontaktu.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomorze.
//edit
używaj tagów code a nie pogrubienia
mlyczek
Sprawdź dokładnie, czy ten aparat jest podłączony. Jeśli tak to zrestartuj kompa, ale aparat zostaw podłączony. Możesz też spróbować wydać tę komendę z poziomu zwykłego użytkownika.
Trochę odświeżę temat. U mnie było podobnie. A jak to rozwiązałem? Otóż używając co kilka sekund przy podłączeniu aparatu komendy lsusb zobaczyłem że mój aparat jest widoczny przez Debiana tylko przez jakieś 5 sekund i się rozłączał i był nie wykrywalny. Montowanie w KDE też nie pomagało. Więc jeżeli wyskakuje okienko z KDE do montowania to zrób anuluj i przez cały czas wywołuj komendę