Dostosowywanie obrazu ISO

Pomoc dotycząca instalacji systemu
aso

Dostosowywanie obrazu ISO

Post autor: aso »

Witam,
Mój problem jest uniwersalny ponieważ głównie zależy mi na Debianie, ale również chcę to zastosować dla Ubuntu/Minta.
Otóż... jak "dostosować" obraz ISO ściągnięty ze strony? Dokładniej chodzi mi o:
  • konfigurację pakietów - wywalenie części, dodanie paru, zaktualizowanie ich np. ze źródeł (głównie chodzi o biblioteki programistyczne typu assimp, który w repo jest strasznie stary)
  • dogranie wielu ważnych sterowników aby działały od instalacji, chociażby zamknięte NVIDIA
  • zmianę wielu domyślnych ustawień zarówno systemu, jak i środowiska (od zmiany domyślnej tapety i ikonek z GNOME-Shell, aż po odpowiednie ustawienia Samby aby z marszu współgrała z znaną siecią WORKGROUP)
  • być może dodanie uruchomienia LiveCD, ale wątpię aby było to łatwe - to chyba tylko na Ubuntu, które od razu oferuje taki start
Czyli mniej więcej czynności, które się wykonuje za pomocą nLite dla WinXP.
Po co? Potrzebuję czasami na wirtualce postawić system od zera aby na nim kombinować, oraz - przede wszystkim - aby dać paru osobom marudzącym na ilość czynności wymaganych po instalacji (gdyby nie to, to już by porzuciły Windowsa dawno ;) )

Dodam że nie jestem początkującym userem, ale również nie jestem na tyle "pro" aby żonglować kernelami.

Jeżeli takie pytanie się już pojawiło to przepraszam, nie udało mi się znaleźć.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

aso

Post autor: aso »

Ups, dziękuję, nie znalazłem tego - trochę wstyd że tak źle szukam :P
Szkoda że simple-cdd nie działa jak powinno (tzn. nie może pobrać plików bo serwer zwraca błędy), ale spróbuję manualnie.
ODPOWIEDZ