Mój problem jest uniwersalny ponieważ głównie zależy mi na Debianie, ale również chcę to zastosować dla Ubuntu/Minta.
Otóż... jak "dostosować" obraz ISO ściągnięty ze strony? Dokładniej chodzi mi o:
- konfigurację pakietów - wywalenie części, dodanie paru, zaktualizowanie ich np. ze źródeł (głównie chodzi o biblioteki programistyczne typu assimp, który w repo jest strasznie stary)
- dogranie wielu ważnych sterowników aby działały od instalacji, chociażby zamknięte NVIDIA
- zmianę wielu domyślnych ustawień zarówno systemu, jak i środowiska (od zmiany domyślnej tapety i ikonek z GNOME-Shell, aż po odpowiednie ustawienia Samby aby z marszu współgrała z znaną siecią WORKGROUP)
- być może dodanie uruchomienia LiveCD, ale wątpię aby było to łatwe - to chyba tylko na Ubuntu, które od razu oferuje taki start
Po co? Potrzebuję czasami na wirtualce postawić system od zera aby na nim kombinować, oraz - przede wszystkim - aby dać paru osobom marudzącym na ilość czynności wymaganych po instalacji (gdyby nie to, to już by porzuciły Windowsa dawno )
Dodam że nie jestem początkującym userem, ale również nie jestem na tyle "pro" aby żonglować kernelami.
Jeżeli takie pytanie się już pojawiło to przepraszam, nie udało mi się znaleźć.
Pozdrawiam