Gubienie si

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Tarna

Gubienie się internetu po podłączeniu urządzenia WiFi

Post autor: Tarna »

Witam.
Po pierwsze: jak ktoś ma lepszą nazwę na ten problem to proszę o zmianę.
Po drugie: jak nie ten dział to proszę o przeniesienie.

A teraz do rzeczy, na święta córka dostała tablet jakiś z Orange (jak będzie potrzeba odczytam co to za cudo), moim dostawcą internetu jest Netia.
Internet dzielony mam poprzez router Asmax AR 1004g na 4 komputery stacjonarne i poprzez WiFi czasem na telefon czasem na laptopy.
Wszystko działało pięknie do momentu jak moja córka nie zaczęła oglądać YT i ściągać aplikacji na Tablet poprzez WiFi w momencie jak zaczyna to robić u niej i na kompach na których jest Windows (obojętnie czy po LAN czy po WLAN) internet jest.
Na moim komputerze podłączonym poprzez kabel gubi się internet tak, że jedynie Skype działa a przeglądarki już nie (prędkość jest wtedy około 400B w pakietach co 5sek.) nie wiem co robić dlatego proszę Was o pomoc bo nie chcę dziecku odbierać zabawy bo tata siedzi :(

PS: Ustawienie stałego adresu dla każdego z urządzeń nic nie daje. Dzwonić do Netii?
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Pewnie router jest przeciążony, zbyt duża ilość połączeń, jeden klient wifi za dużo itp.
Jako że jest to bardzo stare urządzenie poprosiłbym operatora o wymianę.
Najlepiej zgłoś awarię tego routera, powinni wymienić na nowszy aktualnie przydzielany kilentom - netia spot.
Możesz również kupić jakiegoś tp-linka, modeli jest dużo do wyboru:
http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=203, a ceny już od 90pln za model TD-W8951ND.
Tarna

Nie do końca się z tym zgodzę jak poprzez WiFi jest podłączony laptop lub telefon to można normalnie korzystać z WiFi a tylko ten tablecik bruździ.
Awatar użytkownika
pone13
Beginner

Post autor: pone13 »

Wirusów tablet nie nałapał? Powyłączaj może też raportowanie lokalizacji, spersonalizowane reklamy w ustawieniach i automatyczne aktualizacje aplikacji.
Jakie masz ustawienia sieci Wifi - tryb pracy, kanał, szyfrowanie itp.?
Z drugiej strony mam bardzo złe doświadczenia z routerem ASMAX'a właśnie - niby działał ale potrafił co jakiś czas gubić linię tel. na 30 minut.
Po kilkudziesięciu telefonach do operatora wymieniłem go na tp-linka właśnie bo niskobudżetowa opcja wchodziła w grę i jest spokój.
Tarna

Tablet dopiero co po restart do ustawień fabrycznych.
WiFi 2,4GHz, 11, 54g, WPA2-PSK, TKIP+AES.
Kamikarze24

Post autor: Kamikarze24 »

Tak Tarna ma racje.
ODPOWIEDZ