Witam.
Po pierwsze: jak ktoś ma lepszą nazwę na ten problem to proszę o zmianę.
Po drugie: jak nie ten dział to proszę o przeniesienie.
A teraz do rzeczy, na święta córka dostała tablet jakiś z Orange (jak będzie potrzeba odczytam co to za cudo), moim dostawcą internetu jest Netia.
Internet dzielony mam poprzez router Asmax AR 1004g na 4 komputery stacjonarne i poprzez WiFi czasem na telefon czasem na laptopy.
Wszystko działało pięknie do momentu jak moja córka nie zaczęła oglądać YT i ściągać aplikacji na Tablet poprzez WiFi w momencie jak zaczyna to robić u niej i na kompach na których jest Windows (obojętnie czy po LAN czy po WLAN) internet jest.
Na moim komputerze podłączonym poprzez kabel gubi się internet tak, że jedynie Skype działa a przeglądarki już nie (prędkość jest wtedy około 400B w pakietach co 5sek.) nie wiem co robić dlatego proszę Was o pomoc bo nie chcę dziecku odbierać zabawy bo tata siedzi
PS: Ustawienie stałego adresu dla każdego z urządzeń nic nie daje. Dzwonić do Netii?
Gubienie si
Pewnie router jest przeciążony, zbyt duża ilość połączeń, jeden klient wifi za dużo itp.
Jako że jest to bardzo stare urządzenie poprosiłbym operatora o wymianę.
Najlepiej zgłoś awarię tego routera, powinni wymienić na nowszy aktualnie przydzielany kilentom - netia spot.
Możesz również kupić jakiegoś tp-linka, modeli jest dużo do wyboru:
http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=203, a ceny już od 90pln za model TD-W8951ND.
Jako że jest to bardzo stare urządzenie poprosiłbym operatora o wymianę.
Najlepiej zgłoś awarię tego routera, powinni wymienić na nowszy aktualnie przydzielany kilentom - netia spot.
Możesz również kupić jakiegoś tp-linka, modeli jest dużo do wyboru:
http://www.tp-link.com.pl/products/?categoryid=203, a ceny już od 90pln za model TD-W8951ND.
Wirusów tablet nie nałapał? Powyłączaj może też raportowanie lokalizacji, spersonalizowane reklamy w ustawieniach i automatyczne aktualizacje aplikacji.
Jakie masz ustawienia sieci Wifi - tryb pracy, kanał, szyfrowanie itp.?
Z drugiej strony mam bardzo złe doświadczenia z routerem ASMAX'a właśnie - niby działał ale potrafił co jakiś czas gubić linię tel. na 30 minut.
Po kilkudziesięciu telefonach do operatora wymieniłem go na tp-linka właśnie bo niskobudżetowa opcja wchodziła w grę i jest spokój.
Jakie masz ustawienia sieci Wifi - tryb pracy, kanał, szyfrowanie itp.?
Z drugiej strony mam bardzo złe doświadczenia z routerem ASMAX'a właśnie - niby działał ale potrafił co jakiś czas gubić linię tel. na 30 minut.
Po kilkudziesięciu telefonach do operatora wymieniłem go na tp-linka właśnie bo niskobudżetowa opcja wchodziła w grę i jest spokój.