Zmiana z Ubuntu na Debian. Czy dobrze zrobi
- ShogunToyo
Zmiana z Ubuntu na Debian. Czy dobrze zrobiłem?
Witam, na wstępie chciałem się przywitać bo to pierwszy post.
Od 2008 roku przesiadłem się z Windowsa na Lunix. Wybór padł na ubuntu ponieważ wydawał mi się najbardziej przyjazny. Siedziałem na nim od wersji 8.10 a skończyłem na 12.4 LTS. Teraz wyszło 13.10 i miałem go zainstalowany ze 3 dni sprawdzić jak idzie Ubuntu w poprawie jakości. Niestety dowiedziałem się też że Ubuntu powoli staje się komerchą, już nie mówiąx że NSA także maczała palce w tym systemie. Od wczoraj pierwszy raz mam zainstalowany system Debian i powoli zaczynam się do niego przyswajać. Jak myślicie - moja zmiana jest prawidłowa? Czy owy system [Debian] jest naprawdę wolny od tego typu badziewia?
Od 2008 roku przesiadłem się z Windowsa na Lunix. Wybór padł na ubuntu ponieważ wydawał mi się najbardziej przyjazny. Siedziałem na nim od wersji 8.10 a skończyłem na 12.4 LTS. Teraz wyszło 13.10 i miałem go zainstalowany ze 3 dni sprawdzić jak idzie Ubuntu w poprawie jakości. Niestety dowiedziałem się też że Ubuntu powoli staje się komerchą, już nie mówiąx że NSA także maczała palce w tym systemie. Od wczoraj pierwszy raz mam zainstalowany system Debian i powoli zaczynam się do niego przyswajać. Jak myślicie - moja zmiana jest prawidłowa? Czy owy system [Debian] jest naprawdę wolny od tego typu badziewia?
-
- Beginner
Dobry wybór. Ja jakoś od marca/kwietnia 2013 i Debian to jest Linux z "krwi i kości". Nie ma lepszej dystrybucji, najlepiej tutaj się zaszyć na lata. Życie jest krótkie. Trzeba raz wybrać dystrybucję i zostać na stałe. Szkoda czasu na zastanawianie się która jest najlepsza. Najlepiej pogłębiać maksymalnie jedną.
- Lisowska001
- xmaster
- Junior Member
Jakiekolwiek podejście ideologiczne zawsze kończy się klęską - wiem bo też kiedyś taki byłem.ShogunToyo pisze:Niestety dowiedziałem się też że Ubuntu powoli staje się komerchą,
Ubuntu powstał z myślą o zarabianiu na nim - to zresztą logiczne każda firma ma jeden cel - zarabiać pieniądze. Więc jeśli teraz to odkryłeś to gratuluję refleksu.
PS - A jak Ci powiem że Microsoft maczał palce w kodzie jądra to co? Odejdziesz do BSD?
Nie da się tak samo jak z chłopa baby się nie zrobi.Lisowska001 pisze:Czy da się w jakiś sposób bez reinstalacji przerobić Ubuntu na Debiana? Z tego co wiem w drugą stronę się da.
Jak mawiają złośliwi Ubuntu to Debian ze zmienioną tapetą