nie pobiera index.php z podkatalogu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
qbas-s

nie pobiera index.php z podkatalogu

Post autor: qbas-s »

Jestem początkującym użytkownikiem Debiana i próbuję skonfigurować VPS'a. W sumie to już skonfigurowałem tylko nie potrafię sobie poradzić z jednym problemem. Kiedy chcę wczytać mojadomena.pl to pobiera index.php ale już w przypadku mojadomena.pl/katalog nie pobiera znajdującego się tam index.php a w zamian dostaję "Forbidden. You don't have permission to access /katalog on this server". W katalogu głównym domeny nie mam .htaccess. Jak rozwiązać problem?
woitek.d

Post autor: woitek.d »

pewnie zle ustawione prawa dostepu do pliku, pokaz ls -l w katalogu głównym strony.
qbas-s

Racja, problem w prawach dostępu. Tylko nie wiem dlaczego jeśli poprzez ftp tworzę plik w głównym katalogu domeny to tworzy się on z prawami 644 a jeśli w podkatalogu to z prawami 640 - dlatego ten brak dostępu. W związku z tym, jak zmienić aby przy tworzeniu pliku w podkatalogu z automatu nadawane były uprawnienia np 644?
woitek.d

Post autor: woitek.d »

w ustawieniach serwera ftp moze jest ustawione umask, jaki masz serwer ftp albo wpisz sobie w google nazwa serwera ftp + umask, jak bedzie jakis problem to pisz :)
qbas-s

zainstalowałem sobie ftpd
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Tylko w Debianie nic o takiej nazwie nie ma.
qbas-s

pure-ftpd
ODPOWIEDZ