Niekompletny Podr

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Akwila1

Niekompletny Podręcznik Kaki

Post autor: Akwila1 »

Witam, Jako początkujący nie chciałem zawracać Wam głowy, zastosowałem się do porad, starałem się działać zgodnie z zaleceniami po przeczytaniu podręcznika Kaki. Niestety po kilkukrotnym przeczytaniu i próbie wdrożenia, coś nie działa. Otwieram terminal jako root, wpisuję to co napisał Kaka i otrzymuję komunikat że nie ma takiego polecenia. Pewnie powinienem przed kodami podanymi coś wpisać. Przykłady:
1. Jak zainstalować program który mam w pobrane? Próbowałem aptitude i dpkg ale widać Kaka coś nie dopisał w podręczniku.
2. Mam kartę graficzną ATI. Próbujęzainstalować jakiś sterownik otwarty, ale po wpisaniu glxinfo|grep direct znowu coś nie działa. Co powinienem wpisać pomiędzy# a podany kod?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Podaj konkretne polecenia jakie wpisujesz z wynikami i napisz jakie sterowniki chcesz zainstalować. Sterownik do twojej karty jest dostarczany razem z jądrem systemu, jedyne co musisz zainstalować to firmware. We wcześniejszym Twoim temacie napisałem jaki to pakiet.
Akwila1

1. wpisałem dpkg -i evince-gtk_3.10.0-2amd64deb będąc w katalogu do którego ten program ściągnąłem
2. Za podręcznikem Kaki wpisałem glxinfo|grep direct
Akwila1

Jeśli chodzi o Twoją poprzednią poradę dotyczącą ściągnięcia pakietu firmware-linux-nonfree to próbowałem w 3 wersjach: po # wpisałem:
1. firmware-linux-nonfree
2. aptitude firmw....
3. aptitude install firm...
Nie przyniosło to żadnych efektów
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Dodałeś sekcję non-free repozytorium (przyklejony wątek o wpisach do sources.list)?
Akwila1

Jak widać nie. Jestem świeżynka jeśli chodzi o linux. Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

threads/1408-Repozytoria-Debiana-wpisy- ... urces-list

co do podręcznika kaki to jest on trochę przestarzały i wiedza w nim zawarta jest szczątkowa (może być traktowana jako dobre uzupełnienie dla początkującego), polecam poczytać dokumentację, tam jest praktycznie wszystko.. ;)
Awatar użytkownika
ArnVaker
Beginner

Post autor: ArnVaker »

Nie widać że nie, bo nic nie pokazałeś. Tutaj pod aktualizacja systemu masz to opisane: threads/13294-Wszystko-co-należy-zrobić ... ji-Debiana
Akwila1

Wpisałem: nano -w/etc/apt/sources.list zgodnie z tym co w artykule i dostałem odpowiedź: nano: błędna opcja
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Post autor: navigator »

Ja też jestem bardzo początkujący no i mam 32-bity system.
Ale z paczki .deb insyaluje wchodzę do folderu z paczką dolphinem F4 loguje jako root
dpkg --install nazwa paczki łącznie z rozszerzeniem
morze się na coś ten sposób przyda
Zablokowany