Jakie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
HoXe

Jakie środowisko? Cała prawda

Post autor: HoXe »

Witajcie, jaka jest prawda?

Mówią że najcięższe środowiska graficzne to Gnome3 i KDE oraz UNITY

Najlżejsze to Fluxbox, OpenBox

Pomiędzy nimi leżą XFCE i LXDE

Różne systemy mają różne środowiska i inaczej się zachowują, mój przykład, lepiej i bezproblemowo chodzi u mnie Gnome3 niż XFCE itd...

Jak to naprawde jest?

Domyślnie w Debianie jest Gnome3 tak?

Ale ile na starcie wykorzystuje pamięci każde ze środowisk w przedziale MB ?

Ubuntu tak popularny

Lubuntu LXDE
Xubuntu XFCE

Debian GNOME3
Debian XFCE
Debian LXDE

Nie wspominam o innych okienach ale trudniejszych do ogarnięcia, chcę się skupić na edytorach graficznych bez uczestniczenia w konsoli.

Np na moje 4GB ramu, i ponad 2 ghz, Gnome zdał by test z debianem ? czy lepiej poradził by sobie Debian z LXDE czy XFCE?

W Lubuntu i innych pochodnych ujęło mnie to że jest centrum oprogramowania i automatycznie dodawane są skróty do menu, czego nie ma w Openbox i fluxbox, robi się to ręcznie.

Proszę o szczerą radę i wypowiedź na ten temat, bo z tego co widzę i własne doświadczenie mi mówi, to środowisko środowisku nie równe jak i sam sprzęt.

Wydawać by się zdało że na lżejszym środowisku będzie chodziło wszystko lepiej a na "kolosach" chodzi czasem coś płynniej niż by się mozna było tego spodziewać.
Awatar użytkownika
Rafcio

Post autor: Rafcio »

Stabilny Debian + Gnome 3 ale classic (fallback-mode) , u mnie obok xfce , zużycie ramu na podobnym poziomie około 190 mb po załadowaniu pulpitu.
W Lubuntu i innych pochodnych ujęło mnie to że jest centrum oprogramowania i automatycznie dodawane są skróty do menu
W zupełności wystarczy terminal i synaptic , Gnome posiada edytor menu , wszystko wyklikasz w xfce musisz pogrzebać w plikach ale też do ogarnięcia .
Jeżeli Wheezy nie ogarnie sprzętu ze względu na starsze jajko , jest możliwość instalacji najnowszego kernela z repo aptosida , który jest w 100% kompatybilny z Debianem .
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

&quot pisze:Ale ile na starcie wykorzystuje pamięci każde ze środowisk w przedziale MB ?
i386:
Obrazek
&quot pisze:Nie wspominam o innych okienach ale trudniejszych do ogarnięcia, chcę się skupić na edytorach graficznych bez uczestniczenia w konsoli.
??
&quot pisze:Np na moje 4GB ramu, i ponad 2 ghz, Gnome zdał by test z debianem ? czy lepiej poradził by sobie Debian z LXDE czy XFCE?
Pewnie, na takim sprzęcie każde środowisko na debianie będzie responsywne, ramu też spokojnie wystarczy. LXDE jest chyba nalżejszym pełnym środowiskiem, potem już są tylko szkieletówki jak ob, flux itp..XFCE jest cięższe od LXDE ale mniej więcej tak samo responsywne, ma za to kilka funkcjonalności, których brak w LXDE.
&quot pisze:W Lubuntu i innych pochodnych ujęło mnie to że jest centrum oprogramowania i automatycznie dodawane są skróty do menu, czego nie ma w Openbox i fluxbox, robi się to ręcznie.
https://packages.debian.org/pl/wheezy/software-center
https://packages.debian.org/pl/sid/obmenu
&quot pisze:Proszę o szczerą radę i wypowiedź na ten temat, bo z tego co widzę i własne doświadczenie mi mówi, to środowisko środowisku nie równe jak i sam sprzęt.
Najlepiej przetestuj sobie kilka środowisk sam i będziesz miał wiarygodną ocenę. Karzdy ma swój ogląd, jeden lubi kde i będzie mówił, że jest najlepsze, drugi xfce a trzeci ob, itd...Jak wyżej mówiłem na takim sprzęcie jaki masz nie będzie problemu z żadnym środowiskiem na debianie...
&quot pisze:Wydawać by się zdało że na lżejszym środowisku będzie chodziło wszystko lepiej a na "kolosach" chodzi czasem coś płynniej niż by się mozna było tego spodziewać.
To już jest kwestia instalacji, konfiguracji i odpowiedniego dostosowania systemu. Można nawet tak dostroić i skroić kde4, że będzie lżejsze i responsywniejsze od utuczonego xfce..wszystko zależy czego będziesz tam używał i jak to wszystko skonfigurujesz...
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Poproszę o źródło do tego obrazka (najlepiej do powiązanego z nim artykułu) - memory usage.
Chodzi mi o samo źródło bo to co wyszukuje mi google na podstawie obrazka to tylko artykuły, które sobie ten obrazek zapożyczyły, na razie nie doczytałem skąd.
Update:
Chyba udało się znaleźć źródło artykułu: http://l3net.wordpress.com/2013/03/17/a ... -desktops/
Awatar użytkownika
neo86
Beginner

Post autor: neo86 »

dedito pisze:Poproszę o źródło do tego obrazka (najlepiej do powiązanego z nim artykułu) - memory usage. (...)
TUTAJ też to jest do tego po Polsku.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

neo86 pisze:TUTAJ też to jest do tego po Polsku.
To wygląda tylko na opis LXDE. W tym artykule po angielsku gościu bada pamięciożerność wszystkich środowisk.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Oprócz zajmowanej pamięci trzeba brać jeszcze ergonomię pracy w danym środowisku. Gdy ktoś lubi KDE mimo iż najwięcej zasobów pożera będzie używał KDE.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Post autor: navigator »

Ja na przykład jestem tak jakby fanem KDE i tych wszystkich przezroczystości mam Debiana na swoim starszym kompie na którym np Windows7 się zainstalował ale już o płynnm używaniu jak włączyłem mu te jego przezroczystości nie było mowy a Debian ładnie smiga i mam te szklano-kryształowe efekty :) .
A 4gb ramu to raczej wystarcza na każde środowisko graficzne chyba że się używa jakiś programów co dużo ramu potrzebują do pracy na nich robionych w nich jakiś tam projektów.
Ja mam na kompie z Debianem 2gb. No i starsze ramy nie za szybkie płyta główna też lecia chipset no i wogle karta graficzna bez dodatkowego poweru bo gniazdo spalone a Debian chodzi (dzięki temu forum oczywiście).
A tam coś pisze o używaniu edytorów graficznych zależy co by się miało robić jak obróbka fotografii czy coś pod internet to 4gb powinno wystarczyć i z KDE nawet, ale jeśli by robić grafiki które maja np. po 30-40 warstw i jakieś obiekty w wektorach zrobione, filtry, przenikania, napisy wszystko w 300dpi do druku to i na LXDM może się coś trochę przydusić. No ale tu też jest sprawa jaki procesor jest i karta graficzna.
kaleimHC

Post autor: kaleimHC »

Z KDE warto dodać, że jeżeli będziesz potrzebował dodatkowej wydajności, możesz wyłączyć efekty (domyślnie ALT+SHIFT+F12). Jak klikniesz jeszcze raz, to efekty się znowu włączą :)
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

ach te gumowe okna,wodotryski i przezroczystości, zawsze mnie zastanawiało na co to komu.. ;)
ODPOWIEDZ