Debian 7.4: Instalacja nowszych wersji programów np GIMP 2.8.10. Jak?
Debian 7.4: Instalacja nowszych wersji programów np GIMP 2.8.10. Jak?
Witam.
Mam pytanie: Jak pod Debianem 7.4 instalować nowsze wersje programów, niż te, które w tym systemie już siedzą?
Np. Gimp 2.8.10 - domyślnie jest wersja 2.8.2.
Czy Blender 2.70 i tak samo inne.
Z Libreoffice, akurat sobie poradziłem, gdyż na stronie jest najnowsza wersja, więc wystarczyło odinstalować jedną wersję i zainstalować drugą.
Co do np. Gimpa już tak różowo nie jest.
Proszę o podpowiedź.
Mam pytanie: Jak pod Debianem 7.4 instalować nowsze wersje programów, niż te, które w tym systemie już siedzą?
Np. Gimp 2.8.10 - domyślnie jest wersja 2.8.2.
Czy Blender 2.70 i tak samo inne.
Z Libreoffice, akurat sobie poradziłem, gdyż na stronie jest najnowsza wersja, więc wystarczyło odinstalować jedną wersję i zainstalować drugą.
Co do np. Gimpa już tak różowo nie jest.
Proszę o podpowiedź.
Spróbować kompilować ze źródeł, albo przesiąść się na jessie (tam jest 2.8.10): https://packages.debian.org/search?keyw ... ection=all
Poczytaj o poszczególnych wersjach Debiana: threads/480-Skąd-pobrać-instalacyjne-we ... 7#post3117
Poczytaj o poszczególnych wersjach Debiana: threads/480-Skąd-pobrać-instalacyjne-we ... 7#post3117
Dzięki. A mam przy okazji pytanie: ta wersja jessie to jest inaczej przyszła wersja 7.5, czy to już jest wersja 8 ?
A wersja 7.5 kiedy się może pojawić, no i ogólnie co ile się kolejne wersje pojawiają? Te stabilne?
I jeszcze pytanie: Czy np. paczki Gimpa 2.8.10 da się zainstalować z wersji jessie w wersji stabilnej 7.4, którą mam teraz, czy to raczej jest nie realne?
I kolejna sprawa. Tam na tej stronie o poszczególnych wersjach Debiana jest napisane, że płyt instalacyjnych DVD jest 8? Ja wszędzie widzę tylko 3. I zresztą je mam do wersji 7.4. Gdzie się reszta podziała?
A wersja 7.5 kiedy się może pojawić, no i ogólnie co ile się kolejne wersje pojawiają? Te stabilne?
I jeszcze pytanie: Czy np. paczki Gimpa 2.8.10 da się zainstalować z wersji jessie w wersji stabilnej 7.4, którą mam teraz, czy to raczej jest nie realne?
I kolejna sprawa. Tam na tej stronie o poszczególnych wersjach Debiana jest napisane, że płyt instalacyjnych DVD jest 8? Ja wszędzie widzę tylko 3. I zresztą je mam do wersji 7.4. Gdzie się reszta podziała?
-
- Beginner
ja polecam ten poradnik Yampressa:
entries/313-Unowoczesnianie-Debian-Wheezy
i jeszcze to:
entries/159-Prosta-kopia-zapasowa-systemu
łatwo można przejść na testing, ale równocześnie system może się wykrzaczyć.
entries/313-Unowoczesnianie-Debian-Wheezy
i jeszcze to:
entries/159-Prosta-kopia-zapasowa-systemu
łatwo można przejść na testing, ale równocześnie system może się wykrzaczyć.
Możesz spróbować zainstalować gimpa z wersji testowej używając do tego apt inging lub przepakietować żródła
entries/259-Przepakietowywanie
entries/259-Przepakietowywanie
Masz błędne informacje.gilban pisze:Dzięki. A mam przy okazji pytanie: ta wersja jessie to jest inaczej przyszła wersja 7.5, czy to już jest wersja 8 ?
A wersja 7.5 kiedy się może pojawić, no i ogólnie co ile się kolejne wersje pojawiają? Te stabilne? ...
... I kolejna sprawa. Tam na tej stronie o poszczególnych wersjach Debiana jest napisane, że płyt instalacyjnych DVD jest 8? Ja wszędzie widzę tylko 3. I zresztą je mam do wersji 7.4. Gdzie się reszta podziała?
Dla Wheezy (stable) jest 10 DVD
Dla Jessie (testling) jest 12 DVD
Z resztą szczegółowa odpowiedź powyższe pytania znajduje się tu: https://www.debian.org/CD/faq/
Jednak nie widzę żadnego sensu w ściąganiu kilkudziesięciu GB danych z których i tak w większości nigdy nie skorzystasz, a także w których nie znajdziesz zamkniętych sterowników.
Jedyne co mi przychodzi do głowy gdzie ściąganie wszystkich płyt miałoby sens to sytuacja gdzie komputer nie ma i z całą pewnością nie będzie miał w najbliższym czasie dostępu do internetu lub dostęp jest bardzo-bardzo ograniczony.
Z tym że w takim przypadku w grę wchodzi tylko wersja stabilna dlatego, że wersję testową czasem dotyka regresja przez co może się zdarzyć że mając komplet płyt DVD nie będziesz w stanie zainstalować systemu albo mogą występować jakieś irytujące błędy.
Ściągasz ZAWSZE tylko PIERWSZY obraz dvd. Pakiety na obrazach są tak poukładane wg kolejności " przydatności/popularności" tzn. im częściej i więcej pakiety używane to są zlokalizowane na pierwszych płytach. Ściąganie wszystkich obrazów dvd jest bezsensowne bo:
1. Nigdy nie używasz wszystkich aplikacji na komputerze
2. Nigdy nie instalujesz wszystkiego bo się nie da zainstalować!
1. Nigdy nie używasz wszystkich aplikacji na komputerze
2. Nigdy nie instalujesz wszystkiego bo się nie da zainstalować!
-
- Beginner
jest jeszcze opcja, że się robi boot USB. Wtedy ten pendrive ma 14 mb (właściwie tylko ta część kernela odpowiedzialna za internet+klawiaturę+mychę+podstawowy obraz). Resztę sam ściąga.Yampress pisze:Ściągasz ZAWSZE tylko PIERWSZY obraz dvd. (...)
Polecam generalnie zainteresować się tematem instalacji od przyszłościowej strony: pendrive + USB.
Płyty DVD i klasyczne używanie obrazów ISO odchodzi do lamusa.
Dotyczy to także Debiana, np. tego aspektu: entries/77-Instalacja-Debiana-z-pendriva