Jak wy
-
Jak wyłączyć LXDE przy starcie systemu ?
Witam
Ktoś orientuje się może w jaki sposób trwale wyłączyć LXDE przy starcie systemu? Chcę, by Debian włączał się do konsoli tekstowej. Z niej ewentualnie chciałbym startować LXDE za pomocą startx.
Ma to dla mnie olbrzymie znaczenie, ponieważ postawiłem debiana na terminalu Optoma ST320E (procesor 300 MHz, 256 SODIMM SDRAM PC133, dysk 20 GB). Środowisko graficzne (nawet LXDE) strasznie się ślimaczy, a ja środowiska graficznego będę potrzebował bardzo sporadycznie.
Z góry dzięki piękne za pomoc!
Ktoś orientuje się może w jaki sposób trwale wyłączyć LXDE przy starcie systemu? Chcę, by Debian włączał się do konsoli tekstowej. Z niej ewentualnie chciałbym startować LXDE za pomocą startx.
Ma to dla mnie olbrzymie znaczenie, ponieważ postawiłem debiana na terminalu Optoma ST320E (procesor 300 MHz, 256 SODIMM SDRAM PC133, dysk 20 GB). Środowisko graficzne (nawet LXDE) strasznie się ślimaczy, a ja środowiska graficznego będę potrzebował bardzo sporadycznie.
Z góry dzięki piękne za pomoc!
pisałem o tym kilka postów niżej;>
threads/30963-Ekran-logowania-z-list%C4 ... B3w-MATE#2
wtedy tylko zmień nazwę środowiska w ~/.xinitrc czyli dla lxde będzie tak
jak chcesz koniecznie logować się do iksów dopiero po wpisaniu startx to pomijasz tworzenie pliku ~/.bash_profile (który to automatyzuje)
wtedy tylko zmień nazwę środowiska w ~/.xinitrc czyli dla lxde będzie tak
Kod: Zaznacz cały
exec ck-launch-session dbus-launch lxde-session
-
W międzyczasie znalazłem sposób, który również działa:
sudo nano /etc/default/grub
Zamiana linii:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="text"
dalej:
sudo update-grub
Po reebocie działa - ląduję w konsoli tekstowej. Tylko, że ląduję w terminalu 7 zamiast w 1, i fonty mam olbrzymie (wizualnie bardzo nieprzyjemnie się to prezentuje).
sudo nano /etc/default/grub
Zamiana linii:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="text"
dalej:
sudo update-grub
Po reebocie działa - ląduję w konsoli tekstowej. Tylko, że ląduję w terminalu 7 zamiast w 1, i fonty mam olbrzymie (wizualnie bardzo nieprzyjemnie się to prezentuje).
Jeżeli w systemie masz tylko jednego użytkownika, albo wszyscy użytkownicy korzystają z tego samego menedżera okien, to nie trzeba tworzyć żadnych plików. Wystarczy tylko usunąć menedżera logowania, i wybrać odpowiednią alternatywę w:Menel pisze:pisałem o tym kilka postów niżej;>
wtedy tylko zmień nazwę środowiska w ~/.xinitrc czyli dla lxde będzie takjak chcesz koniecznie logować się do iksów dopiero po wpisaniu startx to pomijasz tworzenie pliku ~/.bash_profile (który to automatyzuje)Kod: Zaznacz cały
exec ck-launch-session dbus-launch lxde-session
update-alternatives --config x-session-manager
startx
- marcin1982
- Moderator
Chodzi tutaj raczej o zmianę domyślnego 'runlevel' (w sysVinit - wyłączenie DM dla 3 runlevel), jeśli używasz systemd to zajrzyj tutaj, powinno działać:
https://wiki.archlinux.org/index.php/sy ... _boot_into .
https://wiki.archlinux.org/index.php/sy ... _boot_into .