Konfiguracja serwera - Debian

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
matspix

Konfiguracja serwera - Debian

Post autor: matspix »

Witam!

Chcę stworzyć małą sieć lokalną i proszę o pomoc…jak zaprojektować najlepszą sieć? (routery, switche̷) serwer chcę postawić na Debianie – jak się konfiguruje tam router? I mam jeszcze pytanie – komputery, które będą pracowały w sieci będą na systemach Windows i jak skonfigurować debiana tak aby podczas uruchamiania komputera (na którym zainstalowany jest Windows) uruchamiało się okienko logowania – do systemu debian – do danego konta na serwerze? Proszę o pomoc!
joker
Beginner

Post autor: joker »

Najporościej jest wykonać sieć w technologi Ethernet, zastosuj skrętkę kategorii 5E, z zależności od ilości hostów (komputerów w sieci) dobierz switch o odpowiedniej ilości portów , np. 6 kompów = 6 portów + jeden do routerka. Co do routera (serwerka z debianem) może to być stary komp wyposażony w dwie karty sieciowe, jedna po stronie dostawny internetu (WAN) jedna po stronie sieci (LAN). Konfiguracja samego routingu jest prosta, poszukaj na forum. Natomiast co do logowania na konto użytkownika z hasłem to chodzi Ci chyba o dysk sieciowy mapowany do katalogu domowego (sekcja homes samby), uzyskasz to za pomocą samby , pozdr.
loleq

Post autor: loleq »

joker pisze:Natomiast co do logowania na konto użytkownika z hasłem to chodzi Ci chyba o dysk sieciowy mapowany
No chyba, że o jakieś PPPoE ;) Ale wątpię...
ODPOWIEDZ