Serwerek na mini PC

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
tomsdb
Kontakt:

Serwerek na mini PC

Post autor: tomsdb »

Szukam jakiegoś mini PC na serwerek domowy: squid, samba, serwer druku (usb) itp. Ma mieć pasywne chłodzenie. Ma być malutki na dysk 2,5". Coś takiego znalazłem: PC NTEL NUC - http://allegro.pl/komputer-mini-pc-inte ... 28982.html. Robił ktoś coś podobnego? Jakiś inny producent?
Awatar użytkownika
maple

Post autor: maple »

Pomysł jest fajny. Sam myślałem o czymś podobnym, ale chciałem wykorzystać terminale HP. Przyjżyj się im - są tanie i z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
tomsdb
Kontakt:

No właśnie, chodzi o to, żeby mało prądu potrzebował i żeby miał pasywne chłodzenie. Duża wydajność nie jest potrzebna. HP niestety w większości mają pamięć flash. Ja potrzebuję sata bo mi został wolny dysk SSD 120. Jest kilka ciekawych propozycji. Nie chcę wydać więcej niż 400 zł.
franek4always

Post autor: franek4always »

Jak nie zależy ci na złączu SATA to proponuję RaspberryPi Z kartą flash i zasilaczem zmieścisz się w 200 zł
Ostatnio zmieniony 25 maja 2016, 14:47 przez franek4always, łącznie zmieniany 1 raz.
tomsdb
Kontakt:

Niestety zależy mi. Jak ma to być serwer plików, to przydałoby się dużo miejsca. Ale dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

jeżeli to ma być sam serw plików to byle jaki najtańszy zyxel bije każdą malinę na łeb
Awatar użytkownika
maple

ewentualnie użyj starego PC-ta - zawsze można w piwnicy postawić. nie takie numery z kumplem robiliśmy :D
tomsdb
Kontakt:

A co myślicie o tym http://allegro.pl/pasywny-nettop-hp-t55 ... 61475.html ? Na 4GB system, a na SATA (mam SSD) dane. Bezgłośny i dobrej jakości.
Stary PC odpada. Rozmiary, hałas, bez-mobilność. A do piwnicy i tak trzeba by ciągnąć kabel no i jak podłączyć wtedy drukarkę?
Awatar użytkownika
maple

Rozmiary i hałas pozostaw pająkom, które mieszkają w piwnicy. Mobilność raczej też nie jest podrzebna, gdyż to serwer, a nie laptop. Prąd masz na miejscu (można sobie podłączyć do oświetlenia przy odrobinie zdolności). Sieć oczywiście przez wifi, więc drukarka bezprzewodowa :D

To tylko taki pomysł, więc nie traktujcie go super poważnie...

Co do tego nettopa.. moim zdaniem debian w trybie tekstowym z apaczem powinien śmigać jak na sterydach
franek4always

Post autor: franek4always »

tomsdb pisze:A co myślicie o tym http://allegro.pl/pasywny-nettop-hp-t55 ... 61475.html ? Na 4GB system, a na SATA (mam SSD) dane. Bezgłośny i dobrej jakości.
Stary PC odpada. Rozmiary, hałas, bez-mobilność. A do piwnicy i tak trzeba by ciągnąć kabel no i jak podłączyć wtedy drukarkę?
Pasuje idealnie pod twoje potrzeby, zorientuj się tylko jaka wersja SATA, bo jak masz dysk SSD to przydałaby się wersja SATA III 6Gb/s
Ostatnio zmieniony 25 maja 2016, 14:46 przez franek4always, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ