ftp
ftp
Witam jestem zielony i troche niemoge sie polapac z wszystkim ;/ wpisalem sobie w konsoli aptitude search ftp i wyswietlilo mi strasznie duzo opcji ;/ dlatego mam pytanie jakiego klienta ftp polecacie ... zalezy mi na prostocie i jedynie na wysylaniu i sciaganiu plikow z ftp oraz postawieniu swojego ftp na kompie chodzi mi jedynie o polecenia konsolowe zeby byly wykonywane mam nadzieje ze ten temat niejest poraz 100 zakladany pozdrawiam
a jak chcesz tak bardzo konsolowy to masz polecenie
polecam doczytac
Ja urzywam tego krusandera czy jak to tam ale to tylko dlatego ze jest mi wygodniej, ze potrzebuje czasami jakiegos managera plikow i ze czasami cos mnie wezmie na lenistwo i nie chce mi sie myslec kiedy put a kiedy get :P
[ Dodano: 2007-07-27, 16:35 ]
co prawda serwera tu nikt nie potrzebuje ale ja polecam proftpd (z vsftpd walczylem o 2 min za dlugo) bo jest latwy w konfiguracji i szybki jak ftp :-P
Kod: Zaznacz cały
ftp
i wszystko bedziesz wiedzial.man ftp
Ja urzywam tego krusandera czy jak to tam ale to tylko dlatego ze jest mi wygodniej, ze potrzebuje czasami jakiegos managera plikow i ze czasami cos mnie wezmie na lenistwo i nie chce mi sie myslec kiedy put a kiedy get :P
[ Dodano: 2007-07-27, 16:35 ]
co prawda serwera tu nikt nie potrzebuje ale ja polecam proftpd (z vsftpd walczylem o 2 min za dlugo) bo jest latwy w konfiguracji i szybki jak ftp :-P
Teqel, chybazle przeczytalem to chyba bylo 10 MB ;] a dane byly podane w bajtach nie w kb ... jaSS, dzieki
stepek, ten "ftp" jest bardzo dobry jak dla mnie bardzo prosty w obsludze tylko mam male problemy z polaczeniem albo wysyla plik tylko niepokazuje transferu ;/ niewiem ;/ncftp zainstalowalem i ma troche wiecej opcji co niejest mi potrzebne ale calkiem elegancko dziala mam tylko pytanie jak moge wyslac plik na ftp w tle ? wiem ze trzeba do programow w tle dopisac & ale niemoge chyba jednym poleceniem sie polaczyc z ftp i jeszcze wyslac pliku ;/ niewiem dokladnie ;/ bo potrzebuje zeby program w tle wyslal plik na ftp no i zebym pozniej jakos sprawdzil czy juz wyslal ;/ niewiem zabardzo jeszcze jak dokladnie to dziala ;/
stepek, ten "ftp" jest bardzo dobry jak dla mnie bardzo prosty w obsludze tylko mam male problemy z polaczeniem albo wysyla plik tylko niepokazuje transferu ;/ niewiem ;/ncftp zainstalowalem i ma troche wiecej opcji co niejest mi potrzebne ale calkiem elegancko dziala mam tylko pytanie jak moge wyslac plik na ftp w tle ? wiem ze trzeba do programow w tle dopisac & ale niemoge chyba jednym poleceniem sie polaczyc z ftp i jeszcze wyslac pliku ;/ niewiem dokladnie ;/ bo potrzebuje zeby program w tle wyslal plik na ftp no i zebym pozniej jakos sprawdzil czy juz wyslal ;/ niewiem zabardzo jeszcze jak dokladnie to dziala ;/
mysle ze mozesz to tez z tym ftp zrobic tak ze bedzeisz widzial co sie dzieje. przeczytaj mana
2. Mysle tez ze da sie to zrobic, mozesz na bank ominac podanie loginu jako np ftp [email protected] (powinno teraz poprosic o haslo i tu klopot ale pomze przez jakies password=******* da sie to zrobic sprawdz).
Po co masz to robic w tle skoro mozesz odpalic kolejna konsole i widzec co sie dzieje.
2. Mysle tez ze da sie to zrobic, mozesz na bank ominac podanie loginu jako np ftp [email protected] (powinno teraz poprosic o haslo i tu klopot ale pomze przez jakies password=******* da sie to zrobic sprawdz).
Po co masz to robic w tle skoro mozesz odpalic kolejna konsole i widzec co sie dzieje.
prawde mowiac niebardzo sie w tym wszystkim orientuje mam serwer vpn'a jedynie z konsola of corse i jade na wakacje a chciale miec dostep przez wap ale jak bym odpalal uploadowanie na ftp z wap to by caly czas odswiezalo wyniki i strasznie duzo danych by pobieralo a rozlaczyc sie raczej niemoge ... wiec pomyslalem zeby uruchomic to w tle tak zeby nieprzesylal do mnie danych ... mam jedynie dostep zdalny na srodowisku graficznym to wiem jak odpalic konsole ale na zdalnym niewiem czy wogole sie da :| i jak sie pomiedzy nimi przelaczac ;/