ftp

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
fantomas

ftp

Post autor: fantomas »

Witam jestem zielony i troche niemoge sie polapac z wszystkim ;/ wpisalem sobie w konsoli aptitude search ftp i wyswietlilo mi strasznie duzo opcji ;/ dlatego mam pytanie jakiego klienta ftp polecacie ... zalezy mi na prostocie i jedynie na wysylaniu i sciaganiu plikow z ftp oraz postawieniu swojego ftp na kompie chodzi mi jedynie o polecenia konsolowe zeby byly wykonywane mam nadzieje ze ten temat niejest poraz 100 zakladany pozdrawiam
BadY

Post autor: BadY »

Witam!

Jako klient całkiem niezły jest krusader a jako serwer mogę ci polecić proftpd i jak chcesz do niego gui to gproftpd.

ps. a polecenie konsolowe to chyba masz ftp.
fantomas

widze ze to jest manager plikow a niema czegos tylko do ftp ? i mniejszego ;/ bo program zajmuje ponad 100 MB ;/chodzi mi zeby za pomoca jednego polecenia mozna bylo umiescic pliki na ftp za pomoca konsoli
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

fantomas, gftp, co prawda w gui, ale mały, szybki. Co do konsolowego to nie mam pojęcia, nie używam :)
Teqel

Post autor: Teqel »

A o ktorym programie konkretnie mowisz? Poza tym zaden z nich nie zajmuje 100 mb, krusader najwiecej i to moze 7 mb. Reszta tych programow ktore wymienil BadY nie jest wikesza od 2 mb.
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Na konsole: ncftp, lub w mc tez jest obsługa ftp.
Ventrue pisze:gftp, co prawda w gui
jest gftp-text, też przyjemny

Jeżeli server to vsftpd, prosty (praktycznie instalujesz i używasz) i szybki
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

a jak chcesz tak bardzo konsolowy to masz polecenie polecam doczytac
man ftp
i wszystko bedziesz wiedzial.
Ja urzywam tego krusandera czy jak to tam ale to tylko dlatego ze jest mi wygodniej, ze potrzebuje czasami jakiegos managera plikow i ze czasami cos mnie wezmie na lenistwo i nie chce mi sie myslec kiedy put a kiedy get :P

[ Dodano: 2007-07-27, 16:35 ]
co prawda serwera tu nikt nie potrzebuje ale ja polecam proftpd (z vsftpd walczylem o 2 min za dlugo) bo jest latwy w konfiguracji i szybki jak ftp :-P
fantomas

Teqel, chybazle przeczytalem to chyba bylo 10 MB ;] a dane byly podane w bajtach nie w kb ... jaSS, dzieki
stepek, ten "ftp" jest bardzo dobry jak dla mnie bardzo prosty w obsludze tylko mam male problemy z polaczeniem albo wysyla plik tylko niepokazuje transferu ;/ niewiem ;/ncftp zainstalowalem i ma troche wiecej opcji co niejest mi potrzebne ale calkiem elegancko dziala mam tylko pytanie jak moge wyslac plik na ftp w tle ? wiem ze trzeba do programow w tle dopisac & ale niemoge chyba jednym poleceniem sie polaczyc z ftp i jeszcze wyslac pliku ;/ niewiem dokladnie ;/ bo potrzebuje zeby program w tle wyslal plik na ftp no i zebym pozniej jakos sprawdzil czy juz wyslal ;/ niewiem zabardzo jeszcze jak dokladnie to dziala ;/
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

mysle ze mozesz to tez z tym ftp zrobic tak ze bedzeisz widzial co sie dzieje. przeczytaj mana
2. Mysle tez ze da sie to zrobic, mozesz na bank ominac podanie loginu jako np ftp [email protected] (powinno teraz poprosic o haslo i tu klopot ale pomze przez jakies password=******* da sie to zrobic sprawdz).
Po co masz to robic w tle skoro mozesz odpalic kolejna konsole i widzec co sie dzieje.
fantomas

prawde mowiac niebardzo sie w tym wszystkim orientuje mam serwer vpn'a jedynie z konsola of corse i jade na wakacje a chciale miec dostep przez wap ale jak bym odpalal uploadowanie na ftp z wap to by caly czas odswiezalo wyniki i strasznie duzo danych by pobieralo a rozlaczyc sie raczej niemoge ... wiec pomyslalem zeby uruchomic to w tle tak zeby nieprzesylal do mnie danych ... mam jedynie dostep zdalny na srodowisku graficznym to wiem jak odpalic konsole ale na zdalnym niewiem czy wogole sie da :| i jak sie pomiedzy nimi przelaczac ;/
ODPOWIEDZ