W Calcu nie działają mi funkcje. Mogę robić obliczenia ale nie mogę używać funkcji. Na przykład jak zaznaczę kolumnę z liczbami i kliknę sumę (sigma) to w komórce pojawia mi się taki kod:
=,sum_xlfn.ifnae7:,e17choose
Jak chcę policzyć średnią to w komórce pojawia mi się kod błędu ARKUSZ508, a w komórce jest funkcja:
=AVERAGE,(E7:E17)
skasowanie przecinka nic nie daje. Stosowanie innych funkcji też prowadzi do błędu 508. Jedyne co robiłem to przeinstalowałem w Synaptiku chyba większość komponentów office'a ii to nic nie dało. Używam Debiana Stable (7.6 chyba)
Wygląda na to, że nie mogę używać nawiasów okrągłych. Jak ich używam to calc dokłada mi do pierwszego przecinek i wyskakuje błąd 509. Mam coś nie tak z kodowaniem znaków?
[+] Nie dzia
Z Libreoffice korzystam parę lat i pierwszy raz widzę coś takiego. Nigdy nie były potrzebne kropki/przecinki przed nawiasami. W komórkę wpisuje zwykłą formułę: =(2+1)/2 klikam enter i dostaję ARKUSZ508, a formuła zamienia się na tą z przecinkiem: =,(2+1)/2 Obliczenia wpisane bez nawiasu są wykonywane poprawnie.
- marcin1982
- Moderator
Srpawdź czy pakiet na czystych ustawieniach zachowuje się tak samo - zamknij program i klepnij:
Wyjściem może być też ewentualne spinowanie LibreOffice z wydania testing.
Kod: Zaznacz cały
mv .config/libreoffice .config/libreoffice.backup
- marcin1982
- Moderator