Instalacja Debiana przez internet

Pomoc dotycząca instalacji systemu
drongu

Instalacja Debiana przez internet

Post autor: drongu »

Witam! Proszę o pomoc w podjęciu rozsądnych decyzji.
Potrzebują konkretnych, dobrych odpowiedzi od mądrych ludzi, którzy znają się na rzeczy.
Proszę administratorów i moderatorów o kasowanie postów, które nie tyczą się tematu.
Nie mile widziane jest nabijanie postów, naprawdę ważny jest dla mnie ten 'topic', uszanujcie to ;)

Wstęp:
Ostatnio jestem bardzo zainteresowany wszelkiego rodzaju systemami. Testowałem XP, LH, Viste, ale jeszcze z Linuxem nie miałem do czynienia. Troszkę pobawiłem się Mandrivą i Auroxem, ale coś mi się pierdykało... nie umiałem zainstalować sterowników i miałem inne dodatkowe problemy. Od kumpla dowiedziałem się o Debianie i mi go polecił (obiło mi się o uszy co nie co, ale nie myślałem żeby go zainstalować), jednak nie byłem jeszcze przekonany. Od owego czasu strasznie narzekam na Windows i ostatecznie postanowiłem przeżucić się na Debiana!

Cele:
dodi
Beginner

Post autor: dodi »

Debian dzieli sie stable/testing/unstable. W zależności od stabliności i testów pakietów trafiają one do odpowiednich repozytoriów. Niżej podaje linka to wersji sarge-stable:
http://www.debian.org/CD/http-ftp/

Jeśli chcesz mieć debiana jako desktop to polecam min. etch-testing:
http://www.debian.org/devel/debian-installer/
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

[quote="drongu"]Witam! Proszę o pomoc w podjęciu rozsądnych decyzji.
Potrzebują konkretnych, dobrych odpowiedzi od mądrych ludzi, którzy znają się na rzeczy.
Proszę administratorów i moderatorów o kasowanie postów, które nie tyczą się tematu.
Nie mile widziane jest nabijanie postów, naprawdę ważny jest dla mnie ten 'topic', uszanujcie to ]

Tu się z Ciebie nikt nie będzie naśmiewał, to nie jest forum dla takich osób :) Pytaj śmiało.

Więc tak...przy Debianie będziesz musiał trochę posiedzieć. To nie jest tak jak w Mandriva gdzie większość rzeczy możesz "wyklikać". Ale zarazem w Debianie możesz zrobić praktycznie wszystko.

Debiana możesz ściągnąć, skopiować od kogoś itp. Jeżeli chcesz ściągnąć to zobacz tu: http://www.us.debian.org/distrib/

[quote="drongu"]
drongu

Cele:
Kaka'
Senior Member

Jeśli uruchomisz to co ściągnąłeś to włączy się instalator debiana który będzie WSZYSTKO pobierał z internetu. Ale Ty masz neo więc pewnie nic nie zainstalujesz bo nie ma możliwości instalacji neo podczas instalacji systemu - chociaż nie wiem jak to jest w etch'u więc mogę się mylić.

Jeżeli jednak będziesz miał możliwość instalacji przez internet lub pobierzesz całe cd to instalator będzie się Ciebie pytać o sprzęt, konfigurację, co chcesz zainstalować i takie tam. Jeśli znasz dobrze swój sprzęt to nie będziesz miał problemu.

Pozdrawiam!
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

jeśli zainstalowałeś już Debiana z netinstall, to masz masz już system bazowy, wiec teraz musisz skonfigurować neo, pomógłbym Ci ale nie wiem jaki masz modem jeśli sagema to było trochę opisów w sieci, najprawdopodobniej możesz teraz "tylko" korzystać z konsoli, a w konsoli możesz wszystko więc neo skonfigurujesz bez problemów, pytanie tylko czy umiesz posługiwać się konsolą

swoją drogą google nie gryzie ;]

aloha
Kaka'
Senior Member

Ja bym proponował ściągnąć jedną płytkę cd i zainstalować z niej Debiana ze środowiskiem graficznym. Będzie ci na pewno łatwiej skonfigurować neo itp. bo przez konsolę może Ci być trudno, no chyba, że wiesz jak "obsługiwać" konsolę :)

Pozdrawiam!
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Kaka' pisze:Ja bym proponował ściągnąć jedną płytkę cd i zainstalować z niej Debiana ze środowiskiem graficznym. Będzie ci na pewno łatwiej skonfigurować neo itp. bo przez konsolę może Ci być trudno, no chyba, że wiesz jak "obsługiwać" konsolę :)

Pozdrawiam!

a co to za różnica czy będzie miał środowisko graficzne? skoro i tak neo sie instaluje i konfiguruje z konsoli, a jeśli nie wie jak obsługiwać konsole to się nauczy, przecież jest jeszcze google i forum jak by czegoś nie umiał, to jeśli będę miał czas to pomogę, lub ktokolwiek inny, więc po prostu niech spróbuję najpierw zainstalować neo przez ten system bazowy co ma teraz
Kaka'
Senior Member

velmafia pisze:a co to za różnica czy będzie miał środowisko graficzne? skoro i tak neo sie instaluje i konfiguruje z konsoli, a jeśli nie wie jak obsługiwać konsole to się nauczy, przecież jest jeszcze google i forum jak by czegoś nie umiał, to jeśli będę miał czas to pomogę, lub ktokolwiek inny, więc po prostu niech spróbuję najpierw zainstalować neo przez ten system bazowy co ma teraz
To On podejmie decyzję jak to zrobi. Ja osobiście jestem zwolennikiem konsoli ale wiem, że jak się o niej nie ma pojęcia to nie wiele się zdziała bo sam kiedyś nie wiedziałem co to konsola. Gdyby nie tryb graficzny w debianie to pewnie bym się zniechęcił do linuksa - tak było gdy pierwszy raz instalowałem debiana a teraz to lubię pracować na konsoli.

Pozdrawiam!
drongu

Jeszcze wczoraj przeczytałem kilka faq, albo trafiłem na strony o niskiej jakości i bezsensownej treści, albo jestem 'głupi' , bo nadal nie potrafie zainstalować Debiana. Przyznam się, że nawet nie próbowałem, ponieważ jak mogłem zainstalować skoro niemiałbym neta.

velmafia dobrze mówisz, tylko gdzie mogę znaleźć owe (konkretne) komendy do konsoli, które pomogą mi najpierw zainstalować neo ;) (posiadam thomson, adsl speedtouch (st) 330 usb) i czy są one takie same co komendy pod windows'a?
ODPOWIEDZ