[+] Brak dost
[+] Brak dostępu do mysql - LAMP + VestaCP
Witajcie.
Mam taki problem. Zainstalowałem standardowe lamp od ovh i wgrałem tam czysty VestaCP.
Chciałem sobie dla testu przenieść forum jednakże nie mam dostępu do mysql na vps.
Access denied i access denied. Logowałem się przez roota do serwera przez putty.
Nawet jak łączę się przez navicata to pisze że moje ip nie jest upoważnione do połączenia się z tym serwerem mysql.
W jakimś wpisie zostało moje ip może wykluczone? Jak to zrobić aby każdy mógł się logować.
Chcę sobie wgrać bazę do phpmyadmin i testować forum na tym vps.
Pozdrawiam!
Mam taki problem. Zainstalowałem standardowe lamp od ovh i wgrałem tam czysty VestaCP.
Chciałem sobie dla testu przenieść forum jednakże nie mam dostępu do mysql na vps.
Access denied i access denied. Logowałem się przez roota do serwera przez putty.
Nawet jak łączę się przez navicata to pisze że moje ip nie jest upoważnione do połączenia się z tym serwerem mysql.
W jakimś wpisie zostało moje ip może wykluczone? Jak to zrobić aby każdy mógł się logować.
Chcę sobie wgrać bazę do phpmyadmin i testować forum na tym vps.
Pozdrawiam!
Zainstalowałem system o nazwie LAMP na OVH na vpsie. Czyli debian 7 + podstawy, mysql + apache itd.Yampress pisze:a jak sie logujesz do mysql?
jak nie masz dostępu?
opisz problem szczegółowo
jak instalowałeś skrypty?
jak migrowałeś baze?
Następnie wgrałem panel administracyjny VestaCP. Musiałem wpierw dać przy instalacji -force inaczej bym nie mogl zainstalować.
To tyle co robiłem na serwerze. Dostalem od OVH loginy i hasła do Phpmyadmin, do SSH, do bazy mysql.
Co jeszcze robiłem w plikach
Wgrałem pliki mojego forum ze starego hostingu dokładnie do home > admin > web > domena (domena którą ustawiłem w vesta cp, w tym wypadku "www.forum" nie wiedziałem co powinienem dać skoro narazie nie chce tego podpinać pod domenę).
Chciałem teraz zalogować się po prostu do bazy i wgrać bazę aby uruchomić forum.
Nie loguje do phpmyadmin jest błąd z łączeniem się z bazą sql.
Tak samo na SSH nie mogę dac np "service mysql status" ponieważ mam Access Denied.
Yampress pisze:a php instalowałeś?
i dodatkowo takie pakiety
libapache2-mod-php5
php5-mysql
?
baze chyba musisz zaimportować?
php zainstalowało się razem z LAMP.
tylko nie jestem co do tego pewny. Jak sprawdzić czy je mam?
Bazę musze zaimportować lecz nie mam dostępu po prostu do Phpmyadmin stąd piszę temat.
- marcin1982
- Moderator
Tak sprawdź:
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep php
- marcin1982
- Moderator
bazy nie wgrywasz do phpmyadmin tylko do bazy mysql. phpmyadmin jest tylko graficzną nakładką do zarządzania bazą/bazami mysql.Chcę sobie wgrać bazę do phpmyadmin i testować forum na tym vps.
A czy pomyślałeś że baze można wgrać w linii poleceń w konsoli, za pomocą jednego polecenia mysql z odpowiednimi opcjami i nie potrzeba do tego instalowania phpmyadmin?
A może powinieneś zalogować się na usera i potem przełączyć na root jeśli dostałeś takie wysokie uprawnienia..Logowałem się przez roota do serwera przez putty
i wgrałem tam czysty VestaCP.
Po co instalujesz kupe śmieci? Kiedy można to bez tych zabawek zrobić...phpmyadmin
Rozumiem. Jeśli chodzi o to bezpieczeństwo mojego vps, (bo podana tam jest jego nazwa w konsoli) to jest tylko testowy na krótki okres czasu.marcin1982 pisze:Na przyszłość unikaj wstwiania zrzutów ekranu. Wyniki z konsoli zaznaczasz myszką i wklejasz na forum za pomocą środkowego przycisku myszy albo skrótu Shift+Insert. Można też skopiować tekst za pomocą skrótu Crtl+Shift+C i wkleić na forum przez Ctrl+V.
Dziękuję za odpowiedź. Zainstalowane mam phpmyadmin i vestacp po to aby łatwiej zarządzać wszystkim. Prowadzę duży aktywny projekt i potrzebuję tego.Yampress pisze:bazy nie wgrywasz do phpmyadmin tylko do bazy mysql. phpmyadmin jest tylko graficzną nakładką do zarządzania bazą/bazami mysql.
A czy pomyślałeś że baze można wgrać w linii poleceń w konsoli, za pomocą jednego polecenia mysql z odpowiednimi opcjami i nie potrzeba do tego instalowania phpmyadmin?A może powinieneś zalogować się na usera i potem przełączyć na root jeśli dostałeś takie wysokie uprawnienia..Po co instalujesz kupe śmieci jak można to bez tych zabawek zrobić?
Nie mogę się przełączyć na Usera, ponieważ nie stworzyłem takiego konta. Automatyczny instalator systemu przez OVH stworzył mi roota w mysql z losowym hasłem które znam.
Mógłbym prosić o udostępnienie mi linijki polecenia do importu bazy danych i wgrania jej pod usera? Pozdrawiam.
Zaraz przeinstaluję vps od nowa i zrobię to samo. Jeśli nie zadziała, sprobuję bez tego VestaCP.