Programy/pakiety zainstalowane w systemie których nie można uruchomi
Programy/pakiety zainstalowane w systemie których nie można uruchomić
Na laptopie mam Debiana Jessie na minipc Wheezy. Na obydwu systemach pojawia się ten sam błąd. Otóż są programy które są zainstalowane a których nie można uruchomić. Jakiś czas temu po aktualizacji mate był problem z uruchomieniem min. Gimpa oraz VLC, jeszcze mogłem to zrozumieć zmiana środowiska może coś tam nie współgrało. Ale teraz sytuacja się powtarza, wicd-curses nie chce się uruchamiać pomimo że było instalowane. Lub np. links łączy się ze stronami www pomimo że dpkg -l links wyświetla brak programu. Trochę to dziwne wszystko o co chodzi ??
- sir_lucjan
Uruchom te programy za pomocą konsoli i pokaż komunikaty błędów. Bez tego niczego nie wyjaśnimy. Jak to zrobić? Odpal konsolę i wpisz:
Kod: Zaznacz cały
nazwa-programu
ehh ciężko mi teraz powiedzieć/pokazać informację z konsoli. Przed chwilą uruchamiałem wicd-curses na laptopie pojawiła się informacja nie znaleziono takiego polecenia zainstalowałem ten program i już działa. Problem gimp/vlc był daaawno temu.
Mimo wszystko, może współdzielenie bibliotek ma coś do rzeczy? usuwając jakiś program usunąłem bibliotekę której używał inny program/programy i teraz nie mogą się uruchomić ?? Ale skoro biblioteka jest używana przez kilka programów to nie powinno jej usuwać.
Mimo wszystko, może współdzielenie bibliotek ma coś do rzeczy? usuwając jakiś program usunąłem bibliotekę której używał inny program/programy i teraz nie mogą się uruchomić ?? Ale skoro biblioteka jest używana przez kilka programów to nie powinno jej usuwać.
Ok, znalazłem program o nazwie Bleachbit. Mogę go uruchomić jednak dpkg oraz aptitude nie wskazują że jest zainstalowany
Terminal pokazuję
Terminal pokazuję
Kod: Zaznacz cały
root@debian:/home/wojtek# bleachbit
info: starting BleachBit version 1.4
debug: makedirs(/root/.config/bleachbit)
info: automatically preserving language 'pl'
info: automatically preserving language 'pl'
^CTraceback (most recent call last):
File "/usr/bin/bleachbit", line 45, in <module>
gtk.main()
KeyboardInterrupt
root@debian:/home/wojtek# exit
wojtek@debian:~$ bleachbit
info: starting BleachBit version 1.4
wojtek@debian:~$