Jak wykona
Jak wykonać kopię całej partycji?
Witam.
Mam w firmie mały serwerekk, na którym działa jedynie hylafax. Komputer jest stary, a konfiguracja hylfaxa pochłonęła mi tydzień życia. Wolałbym na wypadek jakiegoś zdarzenia móc szybko odzyskać całą partycję bez konieczności instalowania od nowa systemu. Czy jest jakiś sposób na zrobienie lustra (kopii) całej partycji lub inny sposób?
Z góry dziękuję
Mam w firmie mały serwerekk, na którym działa jedynie hylafax. Komputer jest stary, a konfiguracja hylfaxa pochłonęła mi tydzień życia. Wolałbym na wypadek jakiegoś zdarzenia móc szybko odzyskać całą partycję bez konieczności instalowania od nowa systemu. Czy jest jakiś sposób na zrobienie lustra (kopii) całej partycji lub inny sposób?
Z góry dziękuję
image np:
albo po prostu rsync zażywać
Kod: Zaznacz cały
aptitude show dump
Ja tam korzystałem z partimage. Jest na również livecd http://www.sysresccd.org/Main_Page.
Program wymaga aby kopiowana partycja nie była aktualnie zamontowana. Czyli wygląda to tak np. masz KNOPPIXa gdzie jest partimage, wkładasz CD do napędu, z którego chcesz zrobić kopię, obraz kopiujesz na inną partycje, bądź dysk, a możesz nawet wysłać na inny komputer gdzie jest zainstalowany partimage-server.
Ta ostatnia opcja jest najlepsza, wtedy tylko chodzisz sobie po komputerach, którymi się opiekujesz i wrzucasz ich obrazy na jeden serwer
Kompresja bardzo zwalnia tworzenie obrazu, mnie bez kompresji do tar.bz2 tworzenie obrazu zajęło 5x dłużej niż bez kompresji.
Ta ostatnia opcja jest najlepsza, wtedy tylko chodzisz sobie po komputerach, którymi się opiekujesz i wrzucasz ich obrazy na jeden serwer
Kompresja bardzo zwalnia tworzenie obrazu, mnie bez kompresji do tar.bz2 tworzenie obrazu zajęło 5x dłużej niż bez kompresji.
dd if=/dev/partycja of=~/kopia.img
tar -c ~/do_backupu >backup.tar