CZY JEST MOZLIWE...

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
vash

CZY JEST MOZLIWE...

Post autor: vash »

czy jest mozliwe by sterowniki i konfiguracja sieci w debianie byla poprawna, a przegladarki nie otwieraly stron internetowych?

i jak instalowac sterowniki w debianie do karty sieciowej(LAN) ?
mam plyte glowna asus m2v.

pomozcie
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

vash pisze:czy jest mozliwe by sterowniki i konfiguracja sieci w debianie byla poprawna, a przegladarki nie otwieraly stron internetowych?
sprawdź czy masz adresy serwerów DNS wpisane w /etc/resolv.conf
i jak instalowac sterowniki w debianie do karty sieciowej(LAN) ?
większość kart LAN ma sterowniki w jądrze dystrybucyjnym, więc nie ma potrzeby instalacji dodatkowych sterowników, a jeśli nie ma ich to można załadować moduł ze sterownikami, albo przekonfigurować jadro.
jest jeszcze wiele innych możliwości, ale bez modelu karty sieciowej dużo nie pomożemy....
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Re: CZY JEST MOZLIWE...

Post autor: Unit »

vash pisze:czy jest mozliwe by sterowniki i konfiguracja sieci w debianie byla poprawna, a przegladarki nie otwieraly stron internetowych?
sprawdź sobie pingi np na http://www.onet.pl i odpowiadaiający numerek ip 213.180.130.200 .. jeżeli działa ping na numerze ip, a nie działa na stringu http://www.onet.pl to mur beton dns ... plik w jaki trzeba grzebać napisany w poście powyżej...
vash

Post autor: vash »

jesli chodzi o model karty...
to jest to karta zintegrowana z plyta ASUS M2V
...mam sterowniki na plycie(nawet do linuxa) ale niewiem jak je zainstalowac..(jeztem zielony w linuxie dopiero)
:)

[ Dodano: 2007-08-04, 15:18 ]
i adresy serwerow dns mam wpisane jak dla chello

z siecia lacze sie przez domowy router, moze wiec gdzies w jego ustawieniach musze cos ustawic?
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

pokaż co masz w
1. /etc/network/interfaces
2. /etc/resolv.conf
ODPOWIEDZ