XFCE + network manager
XFCE + network manager
Siemacie
Jak w temacie - czy do XFCE jest jakiś sensowny (lekki, bo lubicie to słowo network manager, przy pomocy którego da się ustawić połączenie 3G? Bo szczerze powiem po instalacji Stretch'a, jestem bliski przenosin na XFCE, gdyż MATE zaczął mnie wku... Aktualnie mam Network Manager z GNOME i nie ukrywam, pasi mi najbardziej. Pytanie czy da się czym innym, coby nie instalować tyle zależności?
Jedyne na czym mi zależy to żeby był "do wyklikania", nie chce mi się bawić wvdialem itp.
Jak w temacie - czy do XFCE jest jakiś sensowny (lekki, bo lubicie to słowo network manager, przy pomocy którego da się ustawić połączenie 3G? Bo szczerze powiem po instalacji Stretch'a, jestem bliski przenosin na XFCE, gdyż MATE zaczął mnie wku... Aktualnie mam Network Manager z GNOME i nie ukrywam, pasi mi najbardziej. Pytanie czy da się czym innym, coby nie instalować tyle zależności?
Jedyne na czym mi zależy to żeby był "do wyklikania", nie chce mi się bawić wvdialem itp.
- LordRuthwen
- Moderator
hmm
[h=3]Wicd[/h][list]
[*]Description: A wired and wireless network manager which aims to provide a simple interface to connect to networks with a wide variety of settings.
[*]Website: http://wicd.sourceforge.net/
[*]Remarks: python application[/list]
[h=3]Wpa_supplicant[/h][list]
[*]Description: A wired and wireless network manager which provides connections to networks with a wide variety of settings.
[*]Manpage: http://linux.die.net/man/5/wpa_supplicant.conf
[*]Remarks: Installed as a dependency by most other network managers (e.g., Wicd), however can be used directly in roaming mode and via gui interface using wpa-gui[/list]
Coś więcej na ten temat, Lordzie?
Yampress: no ja nie widzę w tym możliwości skonfigurowania połączenia przez wbudowany modem 3G. Oglądałem stronę XFCE recommended applications. Głównie jednak chodzi mi o wyklikanie tego, gdyż laptop nie będzie użytkowany tyko przeze mnie, ale i przez osoby mniej obeznane w świecie linuksowym.
Yampress: no ja nie widzę w tym możliwości skonfigurowania połączenia przez wbudowany modem 3G. Oglądałem stronę XFCE recommended applications. Głównie jednak chodzi mi o wyklikanie tego, gdyż laptop nie będzie użytkowany tyko przeze mnie, ale i przez osoby mniej obeznane w świecie linuksowym.
Przeglądałem opcje, szukałem w internetach i nie znalazłem informacji żeby wicd takie coś oferował. Nic to, zostanę przy NM. Nie przeszkadza mi on jakoś mocno wybitnie, myślałem tylko, że jest coś jeszcze, co mógłbym potestować.Yampress pisze:ja jestem tylko skromnym użyszkodnikiem i sie nie znam.
No to chyba nic lepszego niż network-manager nie ma w takim przypadku... No oczywiscie wpis w /etc/network/interfaces musi być pusty.
- marcin1982
- Moderator
Po co ze strony?
[yampress@debian ~]$ aptitude search wicd
p python-wicd - wired and wireless network manager - Pytho
p wicd - wired and wireless network manager - metap
p wicd-cli - wired and wireless network manager - scrip
v wicd-client -
p wicd-curses - Menedżer sieci przewodowych i bezprzewodow
p wicd-daemon - wired and wireless network manager - daemo
p wicd-gtk - wired and wireless network manager - GTK+
p wicd-kde - Wired and wireless network manager - plasm