Kolego ja mam to tak skonfigurowane, że mam serwerek na linuxie i do tego jest podpięta drukarka, która robi za drukarkę sieciową. Do niej jest podłączone 4 kompy które mogą z niej korzystać. I problem polega na tym, że otwieram sobie plik na windowsie w formacie pdf i daje na drukuj i nic się nie drukuje. Wyskoczy mi koło zegara ikonka drukarki ale po najechaniu na nią pokazuje się "0 oczekujących" jak dam drukowanie z worda to po najechaniu na ikonkę drukarki pokazuje się "1 oczekujących" i wszystko się wydrukuje a tutaj z tym pdf mam problem.
Kolejna sprawa to nie wiem o co chodzi z tym drukowaniem do pliku. Bo czytam na różnych forach i nie wiem jak to ma działać. Czy dobrze rozumuję? Otwieram plik na windowsie tego pdfa i daję drukuj i serwer cups drukuje to w pewien sposób do pliku i potem ja ten plik mam wydrukować? Bo nie za bardzo wiem na czym to polega. W utworzonym katalogu PDF nie znajdują się żadne pliki czyli odpowiadając na Twoje pytanie pdf nie drukuje się fizycznie i nie drukuje się do pliku.
I jakiej metody chcę się trzymać to nie wiem bo nie mam ściśle określonego sposobu działania bo zabawę z linuksem dopiero zaczynam
Pakiet cupsa mam zainstalowany bo za jego pomocą dodałem sobie drukarkę przy pomocy strony http:localhost:631 i tutaj dodałem tą drukarkę i to mi działa (wszystko drukuje oprócz pdf). Cups-pdf tez zainstalowałem ale co dalej z tym zrobić to nie mam pojęcia.
I pytanie takie, to co mi kolega podał do zainstalowania to czy mogę to jakimś poleceniem z telneta zainstalować? Bo narazie jestem na etapie instalowania wszystkiego poleceniami.
Z góry wielkie dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy