Regulacja dźwieku przyciskami

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
tokaika

Post autor: tokaika »

Witam,
w laptopie mam przyciski do regulacji dźwięku, działalają, ale az do mniej więcej polowy zakresu praktycznie nic nie slychac, natomiast glosnosc maksymalna jest tez zbyt duza. Chcialabym zmienić ten zakres - jak to zrobić?
Ponadto w panelu Alsa Mixer mam glosc glowna i inne, z tego co zauwazylam, to "PCM" i Sluchawki tez musza być niewyciszone, jenak przycisk wyciszania na laptopie lub zjechanie na zero powoduje wyciszenie PCM+Glowne, a ponowne nacisniecie wlacza dźwięk tylko na Glowne, przez co nic nadal nie slychac. Da się całkowicie wywalić te dodatkowe regulacje, żeby był tylko jeden suwak lub ustawić tak, żeby klawisz wyciszenia/ zjechanie na zero nie wplywalo na dodatkowe suwaki?

System: debian testing x64 z xfce

Pozdrawiam

Teraz sprawdziłam na windowsie i tam maksimum tez jest za głośno trochę, ale przynajmniej cały zakres jest słyszalny, a nie ze od połowy coś dopiero słychać.
nie potrafię sobie z tym poradzić, znalazłam tylko ze karta dzwiękowa może mieć regulacje już w skali logarytmicznej lub po prostu w liniowej i stad może być problem ze system niepoprawnie u mnie to wykrywa?
ODPOWIEDZ