Uruchamianie Debiana poprzez PXE
Uruchamianie Debiana poprzez PXE
Witam, w jaki sposób uruchomić debiana przez PXE? Używam do tego programu Serva ale niestety co róż to jakieś błędy (jeśli trzeba, pokaże, inne dystrybucje nie sprawiają problemów).
Jeśli jest już jakiś sposób to jak uruchomić go w trybie read-write? Tak abym zainstalowane programy miał na każdym komputerze na którym uruchomię debiana?
Jedyny pomysł jaki wpadł mi na myśl to skonfigurowanie własnego live-cd ale nawet jeśli to nie mogę uruchomić nawet podstawowego livecd z oficjalnej strony debiana. Dotarłem do tego, że mogę uruchomić już livecd z sieci ale prosi mnie o login i hasło (?) Co z tym zrobić?
Jeśli jest już jakiś sposób to jak uruchomić go w trybie read-write? Tak abym zainstalowane programy miał na każdym komputerze na którym uruchomię debiana?
Jedyny pomysł jaki wpadł mi na myśl to skonfigurowanie własnego live-cd ale nawet jeśli to nie mogę uruchomić nawet podstawowego livecd z oficjalnej strony debiana. Dotarłem do tego, że mogę uruchomić już livecd z sieci ale prosi mnie o login i hasło (?) Co z tym zrobić?
Jeśli chcesz uruchomić debiana przez PXE to nie polecam "tradycyjnego" sposobu, gdyż jest mało wydajny.
Zapoznaj się z tym wpisem : Bootowanie przez sieć
oraz Diskless Linux
Sam coś takiego mam. Bootuje przez sieć zainstalowany system albo jako RO albo RW. Zwykle LiveCD też z powiedzeniem bootuje przez ipxe
Zapoznaj się z tym wpisem : Bootowanie przez sieć
oraz Diskless Linux
Sam coś takiego mam. Bootuje przez sieć zainstalowany system albo jako RO albo RW. Zwykle LiveCD też z powiedzeniem bootuje przez ipxe
Proszę - http://ipxe.org/howto/msdhcp#pxe_chainloading
Z tym że na dhcp oraz tftp windows nie testowałem.
Z tym że na dhcp oraz tftp windows nie testowałem.