Z tego co tu widać to (na forum):
1. Jest w jednej linii, która jest skomentowana w rezultacie nic nie zrobi
2. Nie ma potrzeby czegokolwiek zmieniać w tym skrypcie - musisz go uruchomić z dwoma parametrami, tak jak to on sam podpowiada. Warto, abyś nie był zalogowany na tego użytkownika w GUI.
nie wiem czemu ale tak sie wrzuca tu na forum,rozsypuje się jak w code wrzucę.Tzn stworzyć tymczasowego użytkownika żeby zamiana poszła bezboleśnie tak? YYY jak to nić nie zmieniać w skrypcie? nazw użytkowników? Z jakimi parametrami? :/
Po uruchomieniu komputera/laptopa nie loguj się do GUI tylko przejdź na konsole tekstową np. Ctrl+Alt+F1 i zaloguj się na root'a. Uruchom skrypt bez parametrów, to zobaczysz o czym mówię.
Uruchomić z parametrami, znaczy
To może coś z tym skryptem nie tak, jeśli na pewno nie masz konta NOWA_NAZWA (oczywiście za STARA_NAZWA, NOWA_NAZWA wpisałeś odpowiednio nazwy kont?).
Dane odnośnie użytkowników masz w /etc/passwd, /etc/shadow, /etc/group. Możesz zmienić nazwę użytkownika (login) ręcznie.
Popatrz jak wygląda struktura tych plików, poszukaj co jest co i ostrożnie wykonaj zmiany. Zrób wcześniej na wszelki wypadek kopię tych plików. Zmiany wykonuj, jak pisałem wcześniej, z konsoli tekstowej bez logowania się do GUI.
usermod tez nie dał rady.Pozmieniałem wszystko ręcznie reboot patrze na logowanie-lux,loguje się i pokazało,że nie może załadować home.Więc w home utworzyłem nowy katalog taki jak nowa nazwa użytkownika,przekopiowałem wszystko restart loguje pokazuje się kursor i stoi :/Coś jest nie tak :/
a wiec edytowałem znów password i musiałem przypisać katalog poprzedniego użytkownika,system startuje jak należy tylko katalog w /home ma starą nazwę :/