[+] Postfix + TLS odnowienie certyfikatu
[+] Postfix + TLS odnowienie certyfikatu
Witam,
Mam serwer na którym wygasł certyfikat do wysyłki poczty TLS, wszystko wysyła się ok, ale chciałem to odnowić.
Wygenerowałem nowe pliki na stronie StratSSL, przekopiowałem wygenerowane klucze do nowych plików i analogicznie jak to teraz było zmieniłem w main.cf nazwę pliku zawierającego certyfikat. Restart postfixa i komunikat, że wysłanie wiadomości nie powiodło się. nie udało nawiązać się bezpiecznego połączenia z "mój serwer" poczty wychodzącej SMTP przy użyciu STARTTLS, jako, że nie ogłasza on jego stosowania.
W logu z poczty nic się nie pojawiło.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Mam serwer na którym wygasł certyfikat do wysyłki poczty TLS, wszystko wysyła się ok, ale chciałem to odnowić.
Wygenerowałem nowe pliki na stronie StratSSL, przekopiowałem wygenerowane klucze do nowych plików i analogicznie jak to teraz było zmieniłem w main.cf nazwę pliku zawierającego certyfikat. Restart postfixa i komunikat, że wysłanie wiadomości nie powiodło się. nie udało nawiązać się bezpiecznego połączenia z "mój serwer" poczty wychodzącej SMTP przy użyciu STARTTLS, jako, że nie ogłasza on jego stosowania.
W logu z poczty nic się nie pojawiło.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Nie jest istotny mail. Na niego przychodzi tylko potwierdzenie. Ma to na celu sprawdzenie czy jesteś właścicielem domeny.
OCSP aktualizują kilka godzin. Najlepiej sprawdzić na następny dzień.
Możesz jeszcze spróbować :
Narzędzia opcje - Zaawansowane - Certyfikaty i odfajkować "Wyślij zapytanie do serwerów OCSP, aby potwierdzić ......"
Następnie uruchomić jeszcze raz thunderbirda i sprawdzić.
OCSP aktualizują kilka godzin. Najlepiej sprawdzić na następny dzień.
Możesz jeszcze spróbować :
Narzędzia opcje - Zaawansowane - Certyfikaty i odfajkować "Wyślij zapytanie do serwerów OCSP, aby potwierdzić ......"
Następnie uruchomić jeszcze raz thunderbirda i sprawdzić.
Certyfikat rejestrowałem wczoraj.
Tylko porównuje stary i nowy certyfikat i jest jedna różnica w szczegóły-> podmiot
W starym:
E = **********
CN = **************
C = PL
Description = 1Ttn************
A w nowym jest to samo tylko brak Description.
Nie wiem czy to jest istotne?
Certyfikat ważny od: 27 października 2015 18:46:26
Tylko porównuje stary i nowy certyfikat i jest jedna różnica w szczegóły-> podmiot
W starym:
E = **********
CN = **************
C = PL
Description = 1Ttn************
A w nowym jest to samo tylko brak Description.
Nie wiem czy to jest istotne?
Certyfikat ważny od: 27 października 2015 18:46:26
Nie
To ma tak wyglądać, ścieżki wedle uznania:
To ma tak wyglądać, ścieżki wedle uznania:
Kod: Zaznacz cały
smtpd_tls_key_file = /etc/postfix/ssl/mail2016.pem
smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/ssl/mail2016.crt
smtpd_tls_CAfile = /etc/postfix/ssl/startsslca.pem