iRedMail - awstat Nie dzia
iRedMail - awstat Nie działający login i pass po instalacji
Witam
Po instalacji i prztestowaniu iRedMail, odkryłem dzisiaj że pakiet awstat nie skonfigurował się do końca, tzn. po wywołaniu przez przeglądarkę pyta o login i hasło, mam dane które iRedMail wygenerował przy instalacji, ale niestety nie mogę się zalogować, błędne hasło lub login. Teraz moje pytanie, może ktoś juz taki przypadek miał, czy mogę w jakiś sposób przekofingurawać ten dodatek awstat? czy zainstalować go jeszcze raz od nowa z ręki? Pytam bo nie chciałbym sobie spieprzyć tak pięknie działającego systemu...
Dziękuję za odpowiedź.
Po instalacji i prztestowaniu iRedMail, odkryłem dzisiaj że pakiet awstat nie skonfigurował się do końca, tzn. po wywołaniu przez przeglądarkę pyta o login i hasło, mam dane które iRedMail wygenerował przy instalacji, ale niestety nie mogę się zalogować, błędne hasło lub login. Teraz moje pytanie, może ktoś juz taki przypadek miał, czy mogę w jakiś sposób przekofingurawać ten dodatek awstat? czy zainstalować go jeszcze raz od nowa z ręki? Pytam bo nie chciałbym sobie spieprzyć tak pięknie działającego systemu...
Dziękuję za odpowiedź.
Masz taki plik? Jak tak to co w nic jest?
Kod: Zaznacz cały
/etc/apache2/conf-available/awstats.conf
/etc/apache2/conf-available/awstats.conf
DBDriver mysql
# Important note: use 'pass=' for MySQL, 'password=' for PostgreSQL.
DBDParams "host=127.0.0.1 port=3306 dbname=vmail user=vmail pass=J3HBnLpleXU7cRC6LKmTsHm2RkZduU"
<Directory /usr/lib/cgi-bin>
DirectoryIndex awstats.pl
Options ExecCGI
AuthType Basic
AuthName "Authentication required"
AuthBasicProvider dbd
AuthDBDUserPWQuery "SELECT password FROM mailbox WHERE username = %s AND isglobaladmin=1 LIMIT 1"
Require valid-user
</Directory>
Co trafia do logów apache2 przy próbie logowania?
Sprawdź czy masz w apche2 aktywne moduły: dbd authn_dbd
Przejrzyj ten temat: http://www.iredmail.org/forum/topic7094 ... stats.html
Sprawdź czy masz w apche2 aktywne moduły: dbd authn_dbd
Przejrzyj ten temat: http://www.iredmail.org/forum/topic7094 ... stats.html
Moduł authn_dbd jest w mods-enabled
Mam w sumie ustawione dwa konta które się mogą jako "postmaster (root)" logować i przy obydwóch wyskakuje ten błąd.
apache2/access.log
Mam w sumie ustawione dwa konta które się mogą jako "postmaster (root)" logować i przy obydwóch wyskakuje ten błąd.
apache2/access.log
apache/error.log10.0.1.20 - [email protected] [06/Nov/2015:15:48:55 +0100] "GET /awstats/awstats.pl HTTP/1.1" 401 904 "-" "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_11_1) AppleWebKit/601.2.7 (KHTML, like Gecko) Version/9.0.1 Safari/601.2.7"
10.0.1.20 - - [06/Nov/2015:15:48:57 +0100] "GET /awstats/awstats.pl HTTP/1.1" 401 766 "-" "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_11_1) AppleWebKit/601.2.7 (KHTML, like Gecko) Version/9.0.1 Safari/601.2.7"
[Fri Nov 06 15:47:56.392959 2015] [auth_basic:error] [pid 6626] [client 10.0.1.20:53720] AH01617: user [email protected]: authentication failure for "/awstats/awstats.pl": Password Mismatch
Znalazłem jeszcze taki log
Po raz pierwszy się zalogowałem jako root na skrzynkę pocztową a tam w mailu znalazłem jeszcze to:/var/log/apapche2/error.log
Sat Nov 07 00:03:03.969587 2015] [auth_basic:error] [pid 1408] [client 10.0.1.1:51555] AH01617: user postmaster@zmieniłem.to:authentication failure for "/awstats/awstats.pl": Password Mismatch
/var/log/apache2/access.log zapisuje się normalnie pomimo że w logu napisane jest "Brak dostępu" ale "Error while processing /etc/awstats/awstats.conf" to już może bliżej kłębka... jakieś podpowiedzi? Gdzie jest niby ten docs directory?Error while processing /etc/awstats/awstats.web.conf
Create/Update database for config "/etc/awstats/awstats.web.conf" by AWStats version 7.2 (build 1.992)
From data in log file "/var/log/apache2/access.log"...
Error: Couldn't open server log file "/var/log/apache2/access.log" : Brak dostępu
Setup ('/etc/awstats/awstats.web.conf' file, web server or permissions) may be wrong.
Check config file, permissions and AWStats documentation (in 'docs' directory).
Error while processing /etc/awstats/awstats.conf
Create/Update database for config "/etc/awstats/awstats.conf" by AWStats version 7.2 (build 1.992)
From data in log file "/var/log/apache2/access.log"...
Error: Couldn't open server log file "/var/log/apache2/access.log" : Brak dostępu
Setup ('/etc/awstats/awstats.conf' file, web server or permissions) may be wrong.
Check config file, permissions and AWStats documentation (in 'docs' directory).