Ktoś wie może co powinienem zrobić? Zmieniłem prawa dla uruchamianego pliku na 777 razem z -x ale to nie pomogło i szczerze mówiąc jestem w kropce.bash: ./oldapp: Nie ma takiego pliku ani katalogu
vala i uruchomienie skompilowanego programu
vala i uruchomienie skompilowanego programu
mam kilka własnych programów napisanych w vali, kompilowałem je dawno temu jeszcze na wheezy. Teraz na debianie jessie nie moge ich uruchomić, mogę skompilować "hello world" i uruchomić bez problemu np. ./hello ale jak chce uruchomić z konsoli ./staryprogram to dostaję komunikat
- marcin1982
- Moderator
A jak tak uruchomisz to co się pokaże?
Kod: Zaznacz cały
bash -v -exec /ścieżka/do/pliku/wykonywalnego
- LordRuthwen
- Moderator
Pytanko: a nie masz czasem tych starych programów na innej partycji niż tego nowego?
Pytam, bo: entries/418-Problemy-z-wykonywaniem-skr ... tycji-home
Ponadto po bash -v -exec podajesz ścieżkę bezwzględną do pliku, więc daj tam jeszcze ./ jeśli uruchamiasz to w jego lokalizacji.
Pytam, bo: entries/418-Problemy-z-wykonywaniem-skr ... tycji-home
Ponadto po bash -v -exec podajesz ścieżkę bezwzględną do pliku, więc daj tam jeszcze ./ jeśli uruchamiasz to w jego lokalizacji.
To jest program skompilowany na innym komputerze, przeniesiony na flash i zgrany na nowy.
edycja: z początku myślałem że to jakiś problem z tym że program był kompilowany na 32bitowym a chce go odpalić na 64, ale... skompilowałem też zwykłe "hello world" jeszcze raz i też się nie odpala na innym sprzęciebash -v -exec ./hello
./hello
+ ./hello
bash: ./hello: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Hmm nie, ponieważ nie uruchamiają sie nawet proste rzeczy np. , zwyczajnie zainstalowałem tylko valac, aby móc kompilować też. A sama vala korzysta z GObject
Kod: Zaznacz cały
void main () {print ("Hello World\n");}