Witam
Mam pytanie jak można zablokować odbieranie maili tylko dla 3 skrzynek mailowych ?? Chodzi o to że mam 3 skrzynki typu [email protected] i chce aby na te skrzynki przychodziły maile TYLKO z domeny w której one są stworzone. Czyli jak napisze na nią [email protected] to mail dotrze a jak napisze ktoś z [email protected] to serwer go odrzuci, ale podkreślam że to musi być tylko dla określonych konkretnych skrzynek. Dla innych maili musi wszystko latać normalnie. Czy jest jakiś sposób na to ??
postfix - blokowanie odbierania maili z innych domen tylko dla 3 skrzynek
Jest sposób.
U mnie tabela w bazie "alias" odpowiada za ruch. W niej mam m.in. kolumny:
address(kojarzony także tabelą mailbox) goto (tam gdzie email ma trafić w ruchu wewnętrznym) gotofromoutside(tam gdzie email ma trafić jak przyjdzie z zewnątrz) active - czy adres aktywyny czy nie.
w /etc/postfix mam m.in. dwa pliki:
mysql_virtual_alias_from_outside_maps.cf
mysql_virtual_alias_maps.cf
w main.cf do linii proxy dodane są te pliki:
main.cf obrabia jeden z nich:
master.cf obrabia drugi z nich:
Teraz jeśli w gotofromoutside będzie pusto to email się odbije. Tak samo mogę tam umieścić cokolwiek - wtedy faktycznie odbiorcą będzie to co wpisane gotofromoutside (np kolejny alias, albo jakiś tam email na zewnątrz)
U mnie tabela w bazie "alias" odpowiada za ruch. W niej mam m.in. kolumny:
address(kojarzony także tabelą mailbox) goto (tam gdzie email ma trafić w ruchu wewnętrznym) gotofromoutside(tam gdzie email ma trafić jak przyjdzie z zewnątrz) active - czy adres aktywyny czy nie.
w /etc/postfix mam m.in. dwa pliki:
mysql_virtual_alias_from_outside_maps.cf
Kod: Zaznacz cały
user = user
password = pass
hosts = myhost
dbname = postfix
query = SELECT goto FROM alias WHERE address='%s' AND active = 1
mysql_virtual_alias_maps.cf
user = user
password = pass
hosts = myhost
dbname = postfix
query = SELECT gotofromoutside FROM alias WHERE address='%s' AND active = 1
proxy_read_maps = $mysql_virtual_alias_maps.cf .....................
virtual_alias_maps = proxy:mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_alias_maps.cf
cleanup-ext unix n - - - 0 cleanup
-o virtual_alias_maps=proxy:mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_alias_from_outside_maps.cf