Witam
Chciałem zbudować program bazodanowy który będzie wykorzystywał MYSQL. Niestety napotkałem na problem. Nie mogę prawidłowo załadować sterownika QMYSQL. Przeglądnąłem już wiele stron. Doinstalowałem odpowiednie pakiety, do katalogu dorzuciłem pliki z sterownikiem jak na niektórych stronach radzili i ciągle dostaje taki komunikat:
[color=#aa0000][font=Monospace]QSqlDatabase: QMYSQL driver not loaded[/font][/color]
[color=#aa0000][font=Monospace]QSqlDatabase: available drivers: QSQLITE QMYSQL QMYSQL3 QPSQL QPSQL7[/font][/color]
[color=#aa0000][font=Monospace]QSqlDatabase: an instance of QCoreApplication is required for loading driver plugins[/font][/color]
[color=#aa0000][font=Monospace]Gtk-Message: Failed to load module "canberra-gtk-module"[/font][/color]
Z komunikatu, który pokazujesz wynika, że driver jest dostępny lecz nie został załadowany. Wymagana jest instancja QCoreApplication aby móc ten plugin załadować. Prawdopodobnie brakuje Ci czegoś w kodzie.
No niestety nic ten filmik nie wniósł. Twórca filmu dosłownie tak samo łączy się z bazą danych jak na tylko różnica jest taka że u niego te połączenie działa a u mnie nie.
Program piszesz w środowisku linux czy windows? W linux biblioteki mają rozszerzenie ".so" zatem prawdopodobnie będzie to libmysql.so. Gdzie, w jakim pakiecie może być ta biblioteka znajdziesz na https://www.debian.org/distrib/packages#search_contents