Witam Was serdecznie. Na samym wstępie proszę o wyrozumiałość bo jestem żółtodziobem w systemie Linux. Mam temat pracy inżynierskiej o analizie bezpieczeństwa systemu Linux. W części teoretycznej opisuję popularne ataki na system Linux itp. W części praktycznej chcę połączyć dwa laptopy na Linuxie np Ubuntu (połączenie przewodowe) w małą sieć i atakować komputer 2 z komputera 1. Komputer 2 będzie miał skonfigurowany odpowiednio Iptables aby te ataki odeprzeć. Mam do Was pytanie odnośnie tych ataków. Jakie ataki (2 lub 3 maksymalnie) mógłbym przeprowadzić aby próbować przełamać tą zaporę lub utwierdzić, że nie dało się jej złamać w tej sieci? Gdzie ewentualnie szukać materiałów do wykonania tych ataków? Fachowcy pomóżcie. Pozdrawiam.
Chcę atakować sam system. Ale mogą być i usługi. Mówiłem, że jestem żółtodziobem. Chcę badać "szczelność" Iptables w sieciach małych (biurowych, domowych).
Jeśli chodzi o podsłuchiwanie ruchu to najlepiej wspiąć się w działającą sieć, np domową i próbować podsłuchiwać transmisję w niej. Jak już podsłuchasz to możesz się spróbować podszyć pod któregoś klienta i wysyłać fałszywe zapytania albo zatruć tablicę ARP.