Podjąłem się ambitnej próby stworzenia pierwszej aplikacji okienkowej. W tym celu kontunuuje naukę programowania, ale nie mam pojęcia jak otworzyć plik w folderze bin/Debug. Czy linux musi być taki skomplikowany, że nie ma w nim nawet systemowo możliwości otworzenia programów? Chciałbym tworzyć programy działające na linux i windows.
W windowsie jest dwa kliknięcia i po sprawie. Dlaczego twórcy debiana musieli wszystko skomplikować. Uprawnienia mam, ale żeby otworzyć program muszę wpisać w konsoli ścieżke. Nie da się tego jakoś inaczej zrobić?
Eliro pisze:Dlaczego twórcy debiana musieli wszystko skomplikować.
Dlaczego zakładasz, że ich celem była komplikacja użytkowania.
Po prostu, w zależności jak zainstalowałeś system, pewne rzeczy musisz sobie skonfigurować, jak ci to nie pasuje to idź na Ubuntu, tam dostaniesz system "out of the box" z całym dobrodziejstwem inwentarza.
Eliro pisze:W windowsie jest dwa kliknięcia i po sprawie...
Przesiadłeś się w Windows - zerwij z przyzwyczajeniami. Zapomnij o podejściu "system zrobi to za mnie". Tutaj w linux, to co potrzebujesz należy skonfigurować. Ten system wymaga użytkownika myślącego a nie umiejącego obsługiwać dwa klawisze... no może czasem trzy i rolkę na myszce.
Dobrze, stworzyłem aktywizator, ale musiałem zaznaczyć odtwarzaj w terminalu. Mam nadzieje, że po odznaczeniu tego będzie mi odtwarzać programy okienkowe.