[Modem] Huawei E353USB Stick widziany jako inny model

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
torrmen

[Modem] Huawei E353USB Stick widziany jako inny model

Post autor: torrmen »

Witam,

mam taki problem, że na laptopie (debian jessie) modem pokazuje mi się w lsusb jako model :

Kod: Zaznacz cały

Bus 003 Device 013: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard
a na raspbianie jessie jako :

Kod: Zaznacz cały

Bus 001 Device 006: ID 12d1:1446 Huawei Technologies Co., Ltd. E1552/E1800/E173 (HSPA modem)
po zakupie modem przedstawiał się jako E353 w lsusb i wszystko działało w miarę ok. Niestety swego czasu używałem usb_modeswitch i chyba od tamtego czasu modem przestał działać (bardzo rzadko miałem okazję sprawdzać czy modem jeszcze działa). Obecnie nie da się wysyłać wiadomości z niego ale zadzwonić na modem się da (czyli sieć połączenie z kartą posiada).

I teraz takie pytanie - czy usb_modeswitch może zapisać informacje na modemie (w sensie nadpisać) ? Jeżeli tak to czy można jakoś modem cofnąć do standardowych ustawień?

//edit :

dodam, że wcześniej modem był widziany pod adresem 12d1:1506 a teraz jakieś dziwne adresy ma oprócz tego na debianie (adres się zgadza ale model niestety już nie)
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Re: [Modem] Huawei E353USB Stick widziany jako inny model

Post autor: pawkrol »

Modem jak jest wykrywany? Jako karta pamięci?
Pokaż dmesg po podłączeniu. Reguły udev dodawałeś do przełączania urządzenia w tryb modemu?
ODPOWIEDZ